.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Lemezek és egyéb tárolóeszközök használata

On a clear disk you can seek forever.Amikor installálod vagy frissíted a rendszeredet, sok munkát kell végezned a lemezeiddel. Fájlrendszereket kell létrehoznod lemezeiden oly módon, hogy a fájlok tárolására alkalmasak legyenek, és a helyet kell foglalni a rendszer különböző részei számára.

Ez a fejezet leírja mindezeket a kezdeti tennivalókat. Általában, ha egyszer a rendszert működőképessé tetted, nem kell mégegyszer megcsinálni mindezt, kivéve a floppik esetében. Igazából akkor szükséges visszatérni ehhez a fejezethez, ha majd új lemezt adsz a rendszerhez, vagy finomítani szeretnéd a lemezhasználatot.

A lemezek adminisztrálásának alapvető feladatai:

  • A lemez formázása. Ez különféle dolgok előkészítését jelenti, mint pl. a rossz szektorok ellenőrzése. (Az (alacsony szintű) formázás mostanában nem szükséges a legtöbb merevlemez esetében.)

  • A merevlemez partícionálása. Ez akkor szükséges, ha több olyan célra szeretnéd használni, melyek feltehetően nem befolyásolják egymást. A partícionálás egyik oka lehet különböző operációs rendszerek tárolása azonos lemezen. Másik ok lehet a felhasználók fájljainak elkülönítése a rendszerfájloktól, ami egyszerűsíti a biztonsági mentéseket és védi a rendszerfájlokat a sérüléstől. (Lásd az előző fejezetben.)

  • Megfelelő típusú fájlrendszer készítése az egyes partíciókon. A lemez semmit sem jelent a Linuxnak, amíg nincs rajta fájlrendszer; csak azután hozhatók létre és használhatók fájlok a lemezen.

  • A különböző fájlrendszerek csatlakoztatása (mount) egyetlen fastruktúrába akár automatikusan, akár kézzel. (A kézzel csatlakoztatott fájlrendszereket valószínűleg kézzel is kell lecsatolni, umount-olni.)

A 5. fejezetben találhatunk információkat a virtuális memóriáról és a lemez cache-ről, melyeket szintén tudni kell a lemezkezeléshez.

Ez a fejezet azt tárgyalja, mit kell tudnod a merevlemezekről, a floppikról, CD-ROM-okról és a szalagos meghajtókról. 
[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)