.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Példák merevlemez helyfoglalásra

Régebben egy 109 MB-os merevlemezem volt, most egy 330 MB-os van. Elmagyarázom hogyan és miért pont úgy partícionáltam ezeket.

A 109 MB-osat többféle módon partícionáltam ahogy az igényeim és az operációs rendszereim változtak. Ezek közül két esetet ismertetek. Eleinte MS-DOS-t és Linuxot is használtam. Az MS-DOS-nak elég volt 20 MB, mert ezen elfért egy C fordító, egy szövegszerkesztő, néhány segédprogram, a program, amin dolgoztam, és egy kis szabad hely, hogy ne legyen klausztrofóbiám. A Linuxnak volt egy 10 MB-os swap partíciója, a maradék 79 MB pedig egyetlen partíció volt az összes linuxos fájlommal. Sokat kísérleteztem különálló /usr , és /home  partíciókkal, de egyik vagy másik részen mindig elfogyott a hely, így lemondtam erről.

Amikor már nem volt szükségem az MS-DOS-ra, újra partícionáltam a lemezt 12 MB-os swap-re, és a maradék ismét egyetlen partíció volt.

A 330 MB-os lemezt már több partícióra osztottam:

5 MB gyökér (root) fájlrendszer
10 MB swap partíció
180 MB /usr  fájlrendszer
120 MB /home  fájlrendszer
15 MB rögtönzött (scratch) partíció

A scratch partíciót olyan játszadozásra tartottam fenn, melyek külön partíciót igényelnek, mint pl. különféle Linux terjesztések kipróbálása, mindenféle fájlrendszer sebességmérése. Amikor épp nem használtam ilyesmire, swap-nek fogtam be. (Szeretek sok nyitott ablakkal dolgozni.)

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)