.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Helyigények

A telepíteni szánkékozott Linux terjesztések általában szolgálnak némi információval, mekkora terület kell bizonyos jellegű telepítésekhez. Ugyanez igaz a külön installált programokra. Ez alapján megtervezhető a lemezigény, de a jövőre gondolva becslés alapján további területeket is fenn kell tartani.

A felhasználók fájljai számára szükséges hely a felhasználók céljaitól függ. A legtöbb ember természetesen minél nagyobb területet szeretne, de az a terület, amely ténylegesen kielégíti őket, nagyon változatos. Egyesek csak egy kis szövegfeldolgozást végeznek, így bőven elég nekik pár megabájt, mások esetleg képfeldolgozáson dolgoznak, és ezért gigabájtok kellenek nekik.

Apropó, a `kilobájt' és `megabájt' fogalmakkal egy kicsit vigyázni kell a lemezek esetén. Néhány lemezgyártó úgy veszi, hogy egy kilobájt az 1000 bájt és egy megabájt az 1000 kilobájt, míg a számítástechnikai világ másik fele 1024-es szorzókat használ. Ezért egy 345 MB-osnak mondott merevlemez lehet hogy csak 330 MB-os a valóságban.4.11

A swap terület foglalásról a 5.5. fejezetben szólunk.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)