.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Egyéb eszközök az ext2 fájlrendszerhez

A fájlrendszer létrehozására szolgáló mke2fs  és azt ellenőrző e2fsck  programokon kívül, melyek közvetlenül, vagy a fájlrendszer-független előtét programokon keresztül is hívhatók, létezik még néhány hasznos eszköz az ext2-es fájlrendszerek kezelésére.

A tune2fs  a fájlrendszer paramétereit állítja át. Néhány fontos paraméter:

  • Maximális csatlakozási számláló (maximal mount count). Az e2fsck  kikényszeríti az ellenőrzést, ha a rendszer túl sokszor lett csatlakoztatva, még akkor is, ha az előző lecsatolás rendben ment az ezt mutató állapotjelző szerint. Teszt és fejlesztési célokat szolgáló rendszeren ezt célszerű lehet csökkenteni.
  • Maximális idő két ellenőrzés között. A e2fsck  szintén kikényszeríti az ellenőrzést bizonyos időközönként. Ez akár ki is kapcsolható, mert az előző paraméter többnyire megfelelő ellenőrzési gyakoriságot állít be.
  • A root számára fenntartott blokkok száma. Az ext2-es rendszer néhány blokkot fenntart a rendszergazda számára, így ha a fájlrendszer megtelik, a rendszeradminisztráció még mindig elvégezhető előzetes törlés, helycsinálás nélkül. Alapértelmezés szerint a blokkok 5%-a kerül ilyen célú lefoglalásra, ami többnyire valóban nélkülözhető. Floppik esetén ezt akár 0-ra is levihetjük.

A tune2fs  kézikönyv lapon találhatjuk meg a részletes információkat.

A dumpe2fs  információkat ad egy ext2-es fájlrendszerről, főleg a szuperblokk alapján. A 4.5. ábra egy példa kimenetet mutat. Némely kijelzett információt csak a fájlrendszer működésének ismeretében lehet értelmezni, de a legtöbb mindenki számára könnyen érthető.


  
4.5. ábra: Példa a dumpe2fs  kimenetére.
\begin{figure}
\begin{center}
\small
\begin{verbatim}dumpe2fs 0.5b, 11-Mar-95 fo...
...Free blocks: 307-1439
Free inodes: 35-360\end{verbatim}\end{center}\end{figure}

A debugfs  egy fájlrendszer hibakereső (debugger). A lemezen tárolt adatstruktúrákhoz való közvetlen hozzáférést biztosítja, így olyan lemez javítására is használható, melyet az fsck  nem tud automatikusan korrigálni. Bizonyos körülmények közt törölt fájlok visszaállítására is használható. Azonban a debugfs  használata nagy figyelmet követel; ha nem pontosan értjük, amit csinálunk, akár az összes adatunkat is elveszthetjük.

A dump  és restore  programok egy ext2-es fájlrendszer elmentésére és visszaállítására használhatók. Ezek tulajdonképpen a szokásos UNIX eszközök ext2-re specializált változatai. A 10. fejezetben bővebb információk is elérhetők.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)