.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Fájlrendszer nélküli lemezek

Nem minden lemezpartíciót használunk fájlrendszerként. Például a swap partíción sincs fájlrendszer. Sok floppit is szalagszerűen használnak, azaz a tar  kimenete vagy egy nagyobb fájl közvetlenül a nyers lemezre íródik fájlrendszer nélkül. A Linux boot floppik egyik típusa is ilyen; csak a nyers kernelt tartalmazzák.

A fájlrendszer elhagyásának meg van az az előnye, hogy nagyobb területet használhatunk, mivel a fájlrendszer mindig nyilvántartást is jelent. Továbbá javítja a kompatibilitást is különböző rendszerek között: pl. a tar  kimenetének formátuma minden rendszeren azonos, de a fájlrendszerek sokszor különböznek. A fájlrendszer nélküli lemezek használata gyorsan megtanulható.

Az egyik ok a nyers lemezek használatára a képmáskészítés (image copy). Mondjuk ha a lemez részlegesen sérült fájlrendszert tartalmaz, jó ötlet egy pontos másolatot készíteni róla a hibajavítás megkezdése előtt, mivel hibás javítás esetén legalább az eredeti állapot visszakapható, és lehet újra próbálkozni. Ennek egyik módja a dd  használatával képzelhető el:


\begin{tscreen}
\verb*\vert$\vert {\sl dd if=/dev/fd0H1440 of=floppy-image} \\
...
...vert \\
\verb*\vert 2880+0 records out\vert \\
\verb*\vert$\vert
\end{tscreen}

Az első dd  a floppi pontos képmását készíti el a floppy-image  fájlba, a második ezt floppira írja. (Feltehetően a második parancs kiadása előtt kicseréljük a floppit, mert különben semmi értelme ezen két parancsnak.)

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)