.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A töredezettség (fragmentation) elleni harc

Amikor egy fájlt a lemezre írunk, nem lehet mindig egymást követő blokkokat használni. Azokat a fájlokat, melyek blokkjai nem egymást követik, töredezettnek (fragmented) nevezzük. A töredezett fájlok olvasása lassabb, mivel a lemez író-olvasó feje sokat mozog ilyenkor. Ezért szükséges védekezni a töredezettség ellen, habár a probléma csökkenthető jó cache puffer és előreolvasás (read-ahead) alkalmazásával is.

Az ext2 fájlrendszer a töredezettséget igyekszik a minimálisra szorítani a fájlok blokkjainak egymás közelébe rakásával még akkor is, ha egymást szorosan követő blokkok nem találhatók a lemezen. Ezt úgy éri el, hogy gyakorlatilag mindig a legközelebbi blokkot foglalja le egy fájl következő blokkjaként. Ezért az ext2 fájlrendszerek esetén többnyire nem kell a töredezettség miatt aggódnunk. Ha mégis szükség lenne a töredezettségmentesítésre ext2 fájlrendszer esetében, létezik erre program, amelyről [TV]-ban találhatunk információkat.

Sok MS-DOS töredezettségmentesítő program létezik, mely a blokkok átrendezésével csökkenti a töredezettséget. Más fájlrendszerek esetén a töredezettség úgy szüntethető meg, hogy lementjük a rendszer fájljait, újra létrehozzuk a fájlrendszert, majd visszaállítjuk az elmentett fájlokat. A töredezettségmentesítés előtt mindenképp jó ötlet a mentés elkészítése (ext2 és msdos típus esetében is), mert egy töredezettségmentesítés közben sok minden elromolhat.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)