.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


  
Fájlrendszerek ellenőrzése az fsck paranccsal

A fájlrendszerek bonyolult képződmények, ezért hajlamosak a hibázásra. Egy fájlrendszer helyessége és érvényessége az fsck  paranccsal ellenőrizhető. Ez a program képes a megtalált kisebb problémákat kijavítani, és figyelmeztetni a nem javítható problémákra. Szerencsére a fájlrendszert megvalósító kód nagyon hatékonyan hibamentesített, ezért nagyon ritkán akad probléma, és az is többnyire áramkimaradás, hardverhiba, kezelési hiba (nem jó rendszerleállás) miatt van.

A legtöbb rendszer úgy van beállítva, hogy boot-kor automatikusan lefuttatja az fsck  parancsot, így remélhetően minden hiba kiderül és javításra kerül a rendszer használata előtt. Egy sérült fájlrendszer használata esetén a hibák csak szaporodnak: ha az adatstruktúrákban van zavar, a fájlrendszer használata még több adatvesztéshez vezet. Igaz ugyan, hogy az fsck  futtatása eltarthat egy kis ideig, ha nagy fájlrendszereket használunk, és az ellenőrzés szinte mindig felesleges, ha a rendszerleállás szabályos volt, ezért néhány trükkel meg lehet gátolni az ellenőrzés minden boot során való végrehajtását.

Az első trükk, hogy ha létezik egy /etc/fastboot  fájl, nem történik ellenőrzés. A második, hogy az ext2-es fájlrendszereknek van egy speciális jelzése a szuperblokkban, mely jelzi, hogy a fájlrendszer szabályosan lett-e lecsatolva az utolsó csatlakoztatás óta. Ez lehetővé teszi, hogy az ext2 rendszereket ellenőrző e2fsck  program figyelje ezt a jelet, és csak hibás lecsatolásra utaló jelzés esetén végezze el az ellenőrzést. Az, hogy a /etc/fastboot -os trükk megy-e, a rendszer indító szkriptjeitől függ, de az ext2-es előbb említett trükkje mindig működik, ha a e2fsck -t használjuk. (Természetesen az ellenőrzés kikényszeríthető, ha kell. Ennek módja a e2fsck  kézikönyvlapon olvasható.)

Az automatikus ellenőrzés csak azokra a rendszerekre vonatkozik, melyeket automatikusan csatlakoztatjuk a boot során. Az fsck  parancsot kézzel kell a többi fájlrendszer esetén indítani. (Ilyen pl. a floppik esete.)

Ha az fsck  javíthatatlan hibát észlel, vagy nagyon alapos tudásra van szükséged a fájlrendszer működéséről, vagy jó biztonsági mentésre. Utóbbi az egyszerűbb, bár néha unalmas. Az előbbihez szükség lehet egy barát vagy egy levelezési lista segítségére, esetleg más terméktámogatásra, ha magad nem ismered a fájlrendszer belső működését. Szeretnék többet is mondani erről, de csekély tudásom és gyakorlatom meggátol ebben. Theodore T'so debugfs  programja hasznos lehet.

Az fsck -t csak lecsatolt fájlrendszerre szabad alkalmazni! (Egyetlen kivétel a csak olvasható gyökér fájlrendszer a boot során.) Ez azért van, mert a program a nyers lemezblokkokkal dolgozik, és ezért úgy módosíthatja a fájlrendszert, hogy az operációs rendszer nem veszi észre, ami biztosan jelentős hibákhoz vezet.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)