.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A fájlrendszerek galériája

A Linux sokféle fájlrendszertípust ismer. Az írás pillanatában a legfontosabbak:

minix
A legöregebb, vélhetőleg a legmegbízhatóbb, de korlátozottak a lehetőségei. (Néhány időbélyeg hiányzik, legfeljebb 30 karakteresek a fájlnevek, legfeljebb 64 MB-os fájlrendszerek.)
xia
A minix módosított változata, melyben megemelték a fájlok és fájlnevek méretére vonatkozó korlátokat, de egyéb új lehetőségeket nem vezettek be. Nem túl népszerű, de a jelentések szerint jól működik.
ext2
A Linux alap fájlrendszerei közül a legtöbb szolgáltatást nyújtja, pillanatnyilag a legnépszerűbb. A tervezése biztosítja a felfele kompatibilitást, azaz az új változatok bevezetése esetén nem kell újra generálni a létező fájlrendszereket.
ext
A ext2 régebbi változata, amely nem kompatibilis felfelé. Új installálásokra gyakorlatilag nem használják, és szinte mindenki konvertálta már ext2-vé a régi ext fájlrendszereit, így elhanyagolható a szerepe.

Létezik továbbá sok külső fájlrendszertípushoz is támogatás, hogy könnyebben lehessen adatokat cserélni más operációs rendszerekkel. Ezek a linuxos fájlrendszerekhez hasonlóan működnek, de esetenként nem tudják a UNIX összes lehetőségét biztosítani, vagy fontos korlátaik vannak.

msdos
Kompatibilis az MS-DOS (valamint Windows) FAT fájlrendszereivel.
umsdos
Az msdos fájlrendszer kiterjesztése oly módon, hogy Linux alól hosszú fájlnevek, tulajdonosok, engedélyek, kötések (link) és eszközfájlok is használhatók legyenek. Ezzel lehetséges egy normális msdos fájlrendszert használni a Linux tárolására, azaz nem szükséges külön partíció a Linuxnak. Természetesen az umsdos rendszer sokkal lassabb mint pl. egy ext2-es, és DOS-ra boot-olva szabadon írhatunk-olvashatunk mindent, ami egy umsdos fájlrendszeren van, így komoly feladatokra nem megfelelő.
iso9660
A standard CD-ROM fájlrendszer; a népszerű Rock Ridge kiterjesztés automatikusan bekapcsolódik, ha kell.
nfs
Hálózati fájlrendszer, mely megengedi a fájlok több számítógép közötti megosztását.
hpfs
Az OS/2 fájlrendszere.
sysv
SystemV/386, Coherent, és Xenix fájlrendszerek.

A fájlrendszer kiválasztása a helyzettől függ. Kompatibilitási vagy egyéb okok néha rákényszerítenek egy-egy típus használatára. Ha van szabad választásunk, általában a legbölcsebb az ext2 választása, mivel minden fontos tulajdonsággal rendelkezik és gyors is.

Egy különleges fájlrendszertípus a proc, mely általában a /proc alatt érhető el, és ami igaziból nem fájlrendszer, habár úgy néz ki. A proc fájlrendszer megkönnyíti a kernel néhány adatstruktúrájának elérését, mint pl. a processzek neveinek listája. (Innen a név.) A kernel ezeket az adatstruktúrákat fájlrendszerként jeleníti meg, és így azok a szokásos fájlkezelő eszközökkel befolyásolhatók. Pl. a processzek listázása a következő módon is lehetséges:
\begin{tscreen}
\verb*\vert$ \vert {\sl ls -l /proc} \\
\verb*\vert total 0\ver...
...r-- 1 root root 0 Jan 31 20:37 version\vert \\
\verb*\vert$ \vert
\end{tscreen}
Megjegyzendő, hogy van néhány extra fájl, ami nem felel meg egy processznek sem, valamint hogy a fenti listát rövidítettük. Igaziból minden processz azonosítója (PID-je) nevén szerepel egy bejegyzés itt, mely alatt a processzről különböző információk nyerhetők.

Újra szeretném hangsúlyozni, hogy bár a proc fájlrendszer úgy néz ki, mint egy normális fájlrendszer, igaziból semmi köze a lemezekhez. A proc fájlrendszerre való hivatkozás kernelhívássá alakul, és a kernel ad olyan választ, mintha fájlokről lenne szó. Így pl. a sok megabájtos /proc/kcore  fájl sem foglal helyet a lemezen.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)