.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Egy merevlemez partícionálása

Sok program létezik a partíciók létrehozására és törlésére. A legtöbb operációs rendszernek van sajátja, és jó ötlet minden operációs rendszer sajátját használni, mert esetleg megtesz néhány speciális dolgot, amely csak az adott rendszerre jellemző, és a többi partícionáló program ezt nem tudja. A legtöbb ilyen programot fdisk -nek nevezik, így a Linuxét is. A Linux fdisk  parancsának részletes használata megtalálható a parancs kézikönyv lapján.

A cfdisk  hasonló az fdisk -hez, csak szebb felhasználói felülete van.

Amikor IDE lemezről boot-olunk, a boot partíció (tehát amelyen a boot-olható kernel image fájlok vannak) az első 1024 cilinderen belül kell legyen. Ez azért van, mert a lemez a BIOS-on keresztül vezérlődik a boot során (amíg nem lép be a védett módba), és a BIOS legfeljebb 1024 cilindert tud kezelni. Néha lehetséges olyan partícióról is boot-olni, mely csak részben van benne az első 1024 cilinderben. Ez abban az esetben működik, ha a BIOS számára szükséges fájlok az első 1024 cilinderben vannak. Mivel ezt nehéz biztosítani, nagyon rossz ötlet ezzel próbálkozni, mivel egy kernelfrissítés vagy töredezettségmentesítés boot-olhatatlanná teheti a rendszert. Ezért legbiztosabb, ha a boot partíció benne van az első 1024 cilinderben.

Néhány újabb BIOS változat és IDE lemez tud 1024-nél több cilindert kezelni. Ha biztosan ilyen a rendszerünk, erről a problémáról elfeledkezhetünk.

Minden partíciónak páros számú szektora kell legyen, mert a Linux fájlrendszerei 1 kB-os blokkméretet (két szektor) használnak. Páratlan szektorszám esetén az utolsó használhatatlan marad. Ez nem okoz nagy problémát, de csúnya, és a fdisk  néhány változata figyelmeztet rá.

Egy partíció méretének megváltoztatása általában a következő módon zajlik: lementünk mindent a partícióról, töröljük a partíciót, újat hozunk létre, majd visszaállítjuk az eredeti adatokat az új partíción. Ha a partíció nő, a szomszédos partíciókat is át kell állítanunk.

Mivel a partícióméret megváltoztatása fájdalmas, célszerű legelőször jó partícióméretet választani, vagy hatékony biztonsági mentő rendszert használni. Ha az installáció módja nem követel sok emberi beavatkozást (mint pl. egy CD-ROM-ról való installálás), könnyen eljátszhatunk a különböző lehetséges partícióbeállításokkal. Mivel az installálás során még nincsenek elmentendő adataink, nem jelent nagy fáradságot egy újrainstallálás.

Létezik egy MS-DOS-os program, a fips , mely az MS-DOS partíciót méretezi át mentés és visszaállítás nélkül, de más fájlrendszerekre nem létezik ilyen nem destruktív partícionáló program. (Az átmérezetés ezen esetére mutatkozott nagy igény.)

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)