.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Floppi lemezek

Egy floppilemez tulajdonképpen egy hajlékony membrán, melynek egyik vagy mindkét oldala a merevlemezéhez hasonló mágneses anyaggal van bevonva. A floppilemeznek önmagában nincs író-olvasó feje, hanem ez a meghajtó részét képezi. A floppi megfelel a merevlemez korongjának, de kivehető és egy meghajtó különböző floppi lemezek olvasására is alkalmas, míg a merevlemez egy oszthatatlan egység.

Akárcsak a merevlemez, a floppi is sávokra és szektorokra oszlik (és a floppi két oldalán levő sávot együttesen cilindernek nevezzük), de sokkal kevesebb van belőlük, mint a merevlemezek esetében.

Egy floppi meghajtó rendszerint többféle típusú lemezt képes használni; pl. egy $3\frac12$ hüvelykes meghajtó 720kB és 1.44MB kapacitású lemezeket is tud írni és olvasni. Mivel az operációs rendszernek ismernie kell a lemez méretét, sok eszközfájl van a floppik kezelésére, mindegyik típus/meghajtó kombinációra egy-egy. Így pl. /dev/fd0H1440  az első floppi egység (fd0), melynek egy $3\frac12$ hüvelykes meghajtónak kell lennie, melyben egy megfelelő méretű nagy sűrűsűégű (high density, H) lemez van, 1440kB kapacitással. (Azaz egy normál floppi.) A floppi eszközök elnevezési szokásait [Anv] részletesen tárgyalja.

Bár a floppi meghajtók nevei bonyolultak, a Linux-nak egy speciális floppi eszköztípusa van, mely automatikusan észleli a meghajtóbeli lemez típusát. Ez úgy működik, hogy az újonnan betett floppi első szektroát próbálja újraolvasni különböző formátumok feltételezése mellett, amíg a megfelelő paraméterekre nem talál. Ez természetesen megköveteli, hogy a floppi előzetesen formázva legyen. Az automatikus eszközök: /dev/fd0 , /dev/fd1 , stb.

Az automatikus eszköz által használt paramétereket a setfdprm  paranccsal állíthatjuk be. Ez akkor lehet hasznos, ha olyan lemezeket használunk, melyeknek szokatlan szektorszámuk van, vagy az automatikus érzékelés valamiért sikertelen és a megfelelő eszközfájl hiányzik.

A Linux képes kezelni a nem standard floppi lemez formátumokat is. Ezek némelyike speciális formázóprogramot igényel. Ezeket most nem tárgyaljuk, de érdemes megnézni a /etc/fdprm  fájlt, melyben a setfdprm  által ismert beállítások vannak.

Az operációs rendszernek tudnia kell, ha lemezt cserélünk a floppi meghajtóban, pl. azért, hogy az egyikről a cache-be került információ ne keveredjen a másik tartalmával. Sajnálatos módon azonban a jelző vonal, amely erre használható, néha hibás, vagy ami még rosszabb, ez nem is mindig észlelhető, amikor MS-DOS-on belülről használjuk az egységet. Ha furcsa floppi problémákkal küzködsz, ez lehet a hiba oka. Az egyetlen lehetőség megjavítani az egységet.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)