.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


CD-ROM-ok

A CD-ROM meghajtó műanyaggal bevont lemezeket olvas optikai úton. Az információ a lemez felületén4.4 kis `lyukak' formájában tárolódik, melyek spirálisan helyezkednek el e középponttól a peremig terjedően. A meghajtó lézernyalábot irányít a spirálra, és a visszavert fény alapján dönti el, hogy az adott pontban volt-e lyuk vagy sem. Ez egy bit olvasásának felel meg. Ez tehát a működés elve, melyhez a gyakorlatban még sok kis technikai (főleg mechanikai) részlet járul.

A CD-ROM eszközök lassúak, ha a merevlemezekhez hasonlítjuk őket. Egy tipikus merevlemeznek 15ms elérési ideje van4.5, míg egy gyors CD-ROM-nak is tizedmásodpercek szükségesek a pozícionáláshoz. Az adatátviteli sebesség elég magas; több száz kilobájt lehet másodpercenként. A lassúság azt jelenti, hogy a CD-ROM meghajtókat kényelmetlenebb használni merevlemez helyett, de azért lehetséges. (Néhány Linux terjesztés `élő' fájlrendszereket is nyújt CD-ROM-on. Ezáltal felesleges a fájlok merevlemezre másolása, ami egyszerűbbé teszi az installálást, és kisebb lesz a helyfoglalás is. Ennek ára a kisebb működési sebesség, és persze a lefoglalt CD-ROM.) Új szoftver installálásakor a CD-ROM nagyon jó, mert a nagy sebesség nem annyira fontos a telepítéskor.

Adatokat sokféleképpen rendezhetünk el egy CD-ROM-on. A legnépszerűbb módot az ISO 9660 nemzetközi standard határozza meg. Ez egy nagyon minimális fájlrendszert ad meg, amely még az MS-DOS fáljrendszerénél is durvább. Másrészről ezt a minimumot minden operációs rendszer képes leképezni a saját fájlrendszerére.

Normális UNIX-os célokra az ISO 9660 nem használható, ezért kifejleszették ezen szabvány egy kiterjesztését, melyet ''Rock Ridge kiterjesztés''-nek nevezünk. A Rock Ridge hosszabb fájlneveket, szimbolikus kötéseket (symbolic link), és sok hasznos dolgot enged meg, melyek által a CD-ROM többé-kevésbé egy UNIX fájlrendszernek megfelelően használható. Továbbá, egy Rock Ridge fájlrendszer egyben egy érvényes ISO 9660 fájlrendszer is, így a nem UNIX rendszerek is tudják használni. A Linux támogatja az eredeti ISO 9660 és a Rock Ridge kiterjesztésű fájlrendszereket is; a kiterjesztés meglétét automatikusan észleli.

A fájlrendszer azonban csak a problémák egyik része. A legtöbb, nem Linux alá szánt CD-ROM speciális programokat igényel az adatok elérésére, és ezek a programok többnyire nem futnak Linux alól. (Hacsak nem a Linux MS-DOS emulátora, a `dosemu' alól.) A legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható, nem kifejezetten UNIX alá szánt CD-ROM-os lexikon, szótár, stb. termék tehát nem használható Linux alól.

A CD-ROM eszközöket a megfelelő eszközfájlon keresztül érhetjük el. Sok módja lehetséges a CD-ROM számítógéphez való csatlakoztatásának: SCSI-n, hangkártyán, EIDE-csatolón keresztül. Pl. a másodlagos IDE-csatolón `master'-ként levő CD-ROM a /dev/hdc  fájlon keresztül használható. A részletes információk kívül esnek ezen könyv keretein, de a kapcsolat típusa meghatározza az eszközfájlt. Lásd még az [Anv] irodalmat.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)