return

A return() utasítás függvényen belül használva azonnal befejezi a folyó függvény futását, és a paramétereként megadott érték szolgáltatja a függvény visszatérési értékét. A return() az eval() függvénnyel futatott kód vagy a szkript futását is leállítja.

A globális érvényességi körben használva a folyó szkript futását szakítja meg. Ha ez a szkript az include() vagy a require() hatására lett futtatva, akkor a vezérlés visszaadódik arra a fájlra, ahol ezek az utasítások szerepelnek, valamint include() esetén a return() paramétere lesz az include() utasítás visszatérési értéke. Ha a return() a fő szkriptben lett kiadva, akkor befejeződik a szkript futása. Ha ez a auto_prepend_file vagy auto_append_file konfigurációs beállításban szereplő fájlok valamelyikében történik (lásd: konfigurációs fájl) akkor, (csak) ezeknek a futása fejeződik be.

További magyarázatért lásd Visszatérési értékek c. fejezetet!

Megjegyzés: Mivel a return() nyelvi szerkezet és nem függvény, a paraméterét körülvevő zárójelek elhagyhatók. Valójában az a megszokottabb, hogy nem is használják, bár ez egyáltalán nem számít.