Next: Hálózati opciók Up: Az első lépés a kernel konfigurálása Previous: Általános beállítások   Tartalomjegyzék


3.2.4.5       Blokk eszközök támogatása

 

 

41 . ábra Blokk eszköz meghajtók

A Blokk eszköz meghajtók konfigurálásához érkeztünk. Blokk eszköz az, amely egy adott blokkot olvas be egyszerre, nemcsak egy bájtot. Ezek az eszközök elsősorban tároló eszközök (pl. floppy, cd, hdd). Most nagy hasznát vesszük a számítógépről készített hardver listának, amelyben megnézhetjük, hogy milyen blokk eszközeink vannak a gépben. Célszerű a floppyt kihagyni az éles kernelből, ha nincs rá feltétlenül szükség, mert ezzel egy támadási felületet szüntethetünk meg. Csak azokat az eszköztámogatásokat fordítsuk bele a kernelbe, amelyek kellenek a boot-oláshoz, a többit fordíthatjuk modulba.

·         Normal PC floppy disk support – A normál PC floppy-ra válaszoljunk nemmel, ha lehet „n”.

·         Enhanced IDE/MFM/RLL disk/cdrom/tape/floppy support – Az IDE (illetve EIDE) eszközök közül azokra válaszoljunk igennel, amelyek vannak a gépben. (Ha csak SCSI eszközöket használunk, akkor ezek elhagyhatók, de csak akkor). Ha van IDE szalagos eszközünk, akkor azt válasszuk modulba, mert nem kell a boot-oláskor.

·         Loopback device support – A további blokk eszközök közül válasszuk ki a „loopback” eszközt. Ennek segítségével megtehetjük azt, hogy egy CDROM tartalmát iso fájlban, a merevlemezre másolva, csatlakoztathatjuk a könyvtárszerkezethez a nélkül, hogy a CD-re szükségünk lenne. Célszerű lehet modulba fordítani „m”.

·         Multiple device driver – Ez szükséges a különböző RAID tömbök létrehozásához, hogy több partíciót egynek láthassunk. Válaszoljunk igennel „y”. A következő pontokban válasszuk ki a kívánatos RAID tömbök támogatását. Ezeket modulba célszerű fordítani „m”. A RAID tömbökkel lehetőségünk van olyan adattárolás kialakítására, ahol pl. partíció-tükrözést hajt végre a rendszer, ezzel növelve az adatbiztonságot.

·         A többi blokk eszközt nyugodtan fordíthatjuk modulba, hiszen ez csak lehetőséget ad a kernelnek, hogy szükség esetén ezeket az eszközöket használja.


Next: Hálózati opciók Up: Az első lépés a kernel konfigurálása Previous: Általános beállítások   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.