Next: Fejlesztői kódok támogatása Up: A Linux kernel Previous: A kernel fordítás rövid leírása   Tartalomjegyzék


3.2.4        Az első lépés a kernel konfigurálása

A kernel konfigurálásánál szem előtt kell tartani, hogy lehetőség szerint ne legyen túl nagy a lefordított kernel mérete, mert azok a részek, amiket nem, vagy nagyon ritkán használunk, feleslegesen foglalják a memóriát. Ehhez jó lehetőséget biztosít a modulok használata. A modulok segítségével elérhető, hogy az ilyen programrészeket a kernel automatikusan betöltse, amikor az szükséges. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy alapvető kernel részeket ne tegyünk modulba, még akkor sem, ha erre lehetőségünk van.

A kernel beállításához először a „/usr/src/linux” könyvtárba kell mennünk, ahol egy make paraméter utasítást kell kiadni. Itt a paraméter azt mondja majd meg, hogy melyik konfigurációs felületet választjuk a lehetőségek közül. A kernelt a legegyszerűbben a make xconfig utasítással állíthatjuk be. Ez egy grafikus felületű konfiguráló program, amely jól áttekinthető és könnyen kezelhető. (Használhatjuk még a make menuconfig utasítást is karakteres felületen). A kernel egyes paramétereinél általában igen „y”, nem „n”, vagy modulba „m” választ adhatunk.

36 . ábra Az xconfig ablaka

Mint az jól látható rengeteg témakör található a kernel konfigurációs fájljában. Mivel a kernel beállítási lehetőségeinek teljes felsorolása túlmutat ennek a dolgozatnak a keretein, ezért csak a fontosabb pontokra térek ki.

3.2.4.1       Fejlesztői kódok támogatása

3.2.4.2       Processzor típusok

3.2.4.3       Modulok támogatása

3.2.4.4       Általános beállítások

3.2.4.5       Blokk eszközök támogatása

3.2.4.6       Hálózati opciók

3.2.4.7       SCSI beállítások

3.2.4.8       Hálózati eszközök támogatása

3.2.4.9       Karakteres eszközök támogatása

3.2.4.10       Fájlrendszerek támogatása

3.2.4.11       Vélemény a „Kernel hacking – Magic Sysrq key” használatáról

3.2.4.12       A kernel konfigurálásának befejezése


Next: Fejlesztői kódok támogatása Up: A Linux kernel Previous: A kernel fordítás rövid leírása   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.