Next: A DNS működése Up: Domain nevek Previous: A Domain Name Service (DNS)   Tartalomjegyzék


1.2.7.2       A Domain Name Service (DNS)

A TCP/IP hálózat egyik legfontosabb feladata a névfeloldás, azaz a domain nevek IP címmé alakítása. Ezt a módszer Domain Name Service néven ismert (DNS). A DNS feladata, hogy megkeresse az adott domain névhez tartozó IP címet. A domain nevek és IP címek kapcsolatát domain név szerverek (domain name server) hierarchikus láncolata tartalmazza.

Minden domain név szerver ismeri az összes saját zónájába tartozó gép domain név és IP cím kapcsolatát, és ismeri a saját zónájában lévő domain név szervereket is. A más zónákhoz tartozó domain név szervereknek csak a nevét ismeri. Rendelkezésre állási okokból az InterNIC minden egyes zónához 2 szervergépet követel meg. Ha az egyik gép leáll, akkor a másik gép át tudja venni a feladatát.

A zónák rendezettsége a következő:

·         Az InterNIC a top-level domain zónák névszervere. Tartalmazza a top-level domain-ok szervereinek neveit és IP címeit.

·         A top-level domain névszervere tartalmazza az adott domain zóna second-level domain szervereinek neveit és IP címeit.

·         A second-level domain névszervere tartalmazza az adott domain gépeinek neveit és IP címeit. Ha létezik harmadszintű domain, akkor az abban lévő névszerver nevét és címét is tartalmazza.


Next: A DNS működése Up: Domain nevek Previous: A Domain Name Service (DNS)   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.