Next: A HTTP protokoll Up: Domain nevek Previous: A Domain Name Service (DNS)   Tartalomjegyzék


1.2.7.3       A DNS működése

Mint már említettük, a DNS egy névfeloldó programot takar (resolver). Amikor egy alkalmazásnak egy IP címre van szüksége és csak domain nevet ismer helyette, akkor a resolver-hez fordul.

Adott egy masco.hu domain nevű hálózat és abban egy administrator nevű gép. Ha például a böngésző programunkkal a www.gdf.hu weboldalt akarjuk megtekinteni, akkor a böngészőnek először a domain nevet IP címmé kell alakítania. Ennek érdekében a böngésző a resolver-hez fordul, amely a következő lépéseket teszi meg:

1.       A resolver ellenőrzi, hogy van-e információ a keresett gép (www.gdf.hu) IP címéről az adott gépen (administrator). Ha megtalálta, akkor visszaadja az alkalmazásnak.

2.       Ha nem találta meg, akkor a resolver a közvetlen hálózatban próbálja megtalálni a keresett gépet, mivel a legtöbb hivatkozás általában helyi gépre vonatkozik. Megnézi, hogy létezik-e www.gdf.hu.masco.hu, azaz a teljes nevet gépnévként az adott domainban (masco.hu) keresi. Ha megtalálta, akkor visszaadja az alkalmazásnak.

3.       Ha nem találta meg, akkor a resolver az Internet más részeiben keresi a gépet. Egy olyan névszervert kezd keresni, amelyik tudja az IP címet. Ennek érdekében egy pontot ír a relatív név végére, amitől az abszolút névvé válik, majd elküldi az egyik InterNIC szervernek (pl. a 198.41.0.4 IP című szervernek)

4.       Ha sikerült a resolver-nek felvennie a kapcsolatot egy InterNIC szerverrel, akkor megkérdezi annak a szervernek az IP címét, amelyik a gdf.hu domain-t szolgálja ki.

5.       Ha már tudja a resolver a kiszolgáló névszerver címét, akkor megkérdezi tőle a keresett gép IP címét, majd visszaadja az alkalmazásnak.

Az domain név feloldása után a böngésző már el tudja küldeni kérését a http://www.gdf.hu/ HTTP szerverének.


Next: A HTTP protokoll Up: Domain nevek Previous: A Domain Name Service (DNS)   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.