Next: A Domain Name Service (DNS) Up: Domain nevek Previous: Domain nevek   Tartalomjegyzék


1.2.7.1       A domain nevek szerkezete

A DNS a következőképpen határozza meg a domain nevek szerkezetét:

1.       Top-level, azaz első szintű domain, amely a domain általános típusát adja meg. Ez lehet ország (pl. hu, de, ru, it, us, stb.), vagy szervezet (com, org, gov, edu, int, mil)

2.       Second-level, azaz másodszintű domain, amely a hálózat nevét tartalmazza. Előfordulhat, hogy ez a domain egy olyan hálózatra mutat, amelyik egyetlen gépből áll. A second-level domain neveket regisztráltatni kell azért, hogy véletlenül se lehessen egy adott top-level domain alatt két azonos second-level domain név. A NIC egy ilyen regisztrációs szervezet, mely az egész világra kiterjesztett regisztrációs szolgálatot biztosít az igénylőknek. Az országoknak kiadott top-level domain alatti second-level domain regisztráció az adott ország joga. Nagyméretű second-level domain nevek esetén lehetőség van harmadszintű (esetleg negyedszintű) hálózati nevek létrehozására is (pl. vnet.ibm.com).

3.       Host name, azaz gépnév, amely az egyedi gép neve az adott hálózatban. A hálózatban lévő gépek nevét a hálózat adminisztrátora határozza meg. A gépneveket nem kell regisztráltatni, de bizonyos előírásoknak meg kell felelniük:

·         Egyedieknek kell lenniük az adott hálózatban (domainban);

·         Nem lehet a gépnév 24 karakternél több;

·         Csak betűket, számokat és „–” jelet tartalmazhat.

A domain névben – az IP címhez hasonlóan – ponttal választják el az egyes szinteket (pl. www.masco.hu, vagy www.gdf.hu). Az IP címmel ellentétben a domain nevet jobbról balra haladva építik fel. Míg az IP címnél a 196.123.14.25 címből a számok bal oldalán áll a hálózat címe és a jobb oldalán áll a gép címe. Ugyanakkor a domain névnél a ftp.kando.hu névből jobb oldalon álló név (hu) a top-level domain név, a középső (kando) a second-level domain név, a hálózat neve, majd a bal szélső név (ftp) a gép neve.

A domain nevekben a pontnak „.” azonos a jelentése, mint a Linux-os fájlrendszerben a „/” (vagy DOS-os környezetben a „\”) jelnek. Ezért ha egy domain név végén pontot látunk „www.gdf.hu.”, akkor az abszolút hivatkozás, hasonlóan a „/usr/local/src/linux” elérési úthoz (vagy DOS alatt a „\dos\fdisk.exe” elérési úthoz). A legtöbb esetben elhagyják a pontot, ami relatív domain nevet jelent.

A domain nevekben nem tesznek különbséget a kis és a nagybetűk között. Tehát a www.gdf.hu azonos jelentésű a wWw.Gdf.hU névvel.


Next: A Domain Name Service (DNS) Up: Domain nevek Previous: Domain nevek   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.