Next: Domain nevek Up: A hálózat elérési réteg Previous: A PPP protokoll   Tartalomjegyzék


1.2.6.5       Modulok és Driverek

A PPP, SLIP és az Ethernet protokollokat meghatározó szoftverek a Linux operációs rendszerben modulként jelennek meg. Ezeket a modulokat a kernel szükség esetén betölti a memóriába és használja. Ha nincs rájuk szükség, akkor nem terhelik a gép erőforrásait.

Az Ethernet modul végzi el az IP cím és az Ethernet cím egymáshoz rendelését. A fizikai ethernet eszköz (hálózati kártya) fix, vagy DHCP által kiosztott IP címmel (amely általában szintén nem változik) rendelkezhet.

A soros port is rendelkezhet fix IP címmel, de általában dinamikusan kiosztott IP címmel rendelkezik. A PPP és a SLIP modul tartalmaz olyan részeket is, amelyek lehetőséget adnak két gép közötti kapcsolat kialakítására a soros vonalon keresztül, és ebbe beletartozik a dinamikus IP címek kiosztása is. Az Internet szolgáltató felhívása esetén is dinamikus IP cím kiosztás történik, mert a szolgáltató egy éppen szabad IP címet rendel a betelefonáló géphez.

A Driverek azok a segédprogramok, amelyek segítségével az operációs rendszer képes a hardverről adatokat olvasni (fogadni), vagy oda adatokat írni (küldeni). Minden egyes hardvernek sajátos tulajdonságai, képességei vannak. A Linux kernelben a driverek végzik az egyes hardverelemek kezelését. A Linux nagyon sokféle hardvert támogat. Amikor a kernelt fordítjuk, elég beállítani, hogy milyen hardvert akarunk használni, és a kernel a fordítás után kezelni fogja a hardver eszközt. Legtöbbször ezek a driverek is modulokba kerülnek, amiket a kernel igény szerint használ fel.


Next: Domain nevek Up: A hálózat elérési réteg Previous: A PPP protokoll   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.