Next: Az Ethernet kapcsolat Up: A TCP/IP protokoll Previous: Az IP cím osztályok   Tartalomjegyzék


1.2.6        A hálózat elérési réteg

A hálózat elérési réteg az Internet rétegtől kapja meg a datagram-ot, hogy továbbküldje a fizikai hálózaton egy másik géphez.

A hálózat elérési réteg több interfészt is tartalmazhat. Minden egyes interfész egy másik géppel való kapcsolatot valósít meg. Az interfész egy adott logikai címet (pl. IP cím) és egy fizikai címet (pl. Ethernet kártya, vagy soros port, stb.) kapcsol össze.

Az interfészeket két típusba soroljuk:

1.       Broadcast típusú interfészek: Ezek az interfészek a rádió-adóvevőkhöz hasonlóan dolgoznak. A kommunikáció egy több interfész által közösen használt közegben történik. Amelyik interfész csatlakozik ehhez a közeghez, az hallja az adásokat akkor is, ha nem neki szólnak, és ő is adhat. Ilyen interfész pl. az Ethernet, melynek protokollja (az Ethernet protokoll) meghatározza, hogy az interfész mikor adhat a közegben, és mi történjen akkor, ha egyszerre több interfész is elkezd adni a közegben.

2.       Point-to-point tipusú interfészek: Ezek az interfészek a telefonkapcsolathoz hasonlóan működnek. A kommunikációs közeg csak két interfészt köt össze, és ezek csak egymással tudnak beszélni.

Ha egy felhasználó csatlakozni akar az Internetre, akkor ma még az esetek többségében egy „point-to-point” típusú interfésszel teszi meg (modem kapcsolat telefonvonalon keresztül). Ilyenkor természetesen a szolgáltató oldalán lévő számítógép több interfészt is működtet, és ezek segítségével útválasztó funkciót is ellát. Ennek hatására a kapcsolódó felhasználónak lehetősége van az Internetre csatlakozó más számítógépek részére is üzenetet küldeni, illetve onnan üzenetet fogadni.

1.2.6.1       Az Ethernet kapcsolat

1.2.6.2         Az Ethernet protokoll

1.2.6.3       A soros kapcsolat

1.2.6.4       A PPP protokoll

1.2.6.5       Modulok és Driverek


Next: Az Ethernet kapcsolat Up: A TCP/IP protokoll Previous: Az IP cím osztályok   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.