Next: Modulok és Driverek Up: A hálózat elérési réteg Previous: A soros kapcsolat   Tartalomjegyzék


1.2.6.4       A PPP protokoll

Teljes nevén Point-to-Point protokoll, azaz pont-pont kapcsolat. Soros vonalon alkalmazott protokoll (soros vonal alatt értjük a modemes kapcsolatot, de soros kábelen is lehet PPP protokollt használni). A TCP/IP mellett számos protokollt támogat, lehetővé teszi például Novell IPX és Appletalk protokollok átvitelét is.

Sok protokollból épül fel a PPP. A legalsó szint a HDLC (High-Level Data Link) protokoll, amely definiálja a PPP keretek körüli határokat, és ellenőrző összeget biztosít. A HDLC fölött helyezkedik el az LCP (Link Control Protocol), adatkapcsolathoz tartozó protokollok egyeztetésére. Minden hálózati protokollt, ami a kapcsolaton keresztülmegy, dinamikusan konfigurálunk egy hozzátartozó NCP (Network Control Protocol) használatával. Az IP datagrammoknak a kapcsolaton keresztül történő küldéséhez először a két PPP-nek egyeztetnie kell az általuk használt IP címeket. Erre a célra használják a IPCP-t (Internet Protocol Control Protocol). A PPP képes az IP datagrammok fejlécének a tömörítésére.

A PPP protokoll elkészítésénél a fő cél a SLIP kiváltása volt. A most következő ábrán a PPP frame szerkezete látható. Ezt a protokollt általánosan arra használják, hogy két, egymástól távol lévő gépet összekapcsoljanak egymással (pl. Internet szolgáltató és végfelhasználó kapcsolata).

 

7. ábra A PPP frame szerkezete

A PPP protokoll azt is meghatározza, hogy mit kell tennie a két gépnek azelőtt, hogy frame-eket kezdenek egymásnak küldeni.


Next: Modulok és Driverek Up: A hálózat elérési réteg Previous: A soros kapcsolat   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.