next up previous contents
Next: Security Up: Hálózatok Previous: Távoli eljáráshívás

Kérdések, feladatok

 1. Mi a hálózatok fizikai, adatkapcsolati, hálózati és transzport szintjének a feladata?

 2. Mit értünk összeköttetés-alapú kapcsolaton?

 3. Milyen szerver-szerkezetet ismer?

 4. Mi a különbség a TCP és az UDP között?

 5. Mi az ARP protokoll szerepe? Hogyan muködik?

 6. Mikor jó a TCP-nek az a tulajdonsága, hogy a sürgos adatok tényleges átvitele elott már jelezni tudja a kommunikációs partnernek a sürgos adat létezését. (Gondoljunk a távoli terminál protokollokra, mint például a TELNET-re!)

 7. Hogy viselkedik a TCP ha a kapcsolat egyik résztvevoje összeomlik, majd az operációs rendszer újratöltése után a másik adatokat küld neki. Próbáljuk ki!

 8. Készítsünk el egy olyan fájltranszfer programot, amely UDP-t használ transzport-közegként. A megbízhatóságot ekkor nyilván nekünk (a programozónak) kell valamilyen módon biztosítani.

 9. Hogyan történik az IP-routing?

 10. Mi az oktett?

 11. Vajon egy TLI-vel megírt kliens tud-e kommunikálni egy socket rendszerrel megírt szerverrel?

 12. Hogyan lehet az egyes TLI rutinokat a Berkeley socket alapokon implementálni?

 13. Tervezz egy osztott rendszerek implementációjának alapjául is használható könyvtárat TCP/IP vagy UDP/IP protokollon, melyben az osztott rendszer tervezoje az egymással kapcsolatban levo -- nem feltétlenül ugyanazon a hoston futó -- folyamatok kommunikációs muveletekben történo azonosítására egy olyan azonosítót használhat, amely nem kódolja magában a folyamatot futtató hostot, így adott esetben a kommunikáló folyamatok (vagy az általuk nyújtott szolgáltatások) átköltöztethetok az egyik hostról a másikra. Vesd össze minél több szempontgif szerint a következo stratégiákat a folyamatcím --> transzportvégpont-cím transzformációra:Csizmazia Balazs
Tue Apr 2 00:06:27 MET DST 1996