...Balázs
Copyright 1993,1995,1996 Csizmazia Balázs. Az anyag szabadon felhasználható bármilyen célra feltéve, hogy a copyright szövegek nem lesznek róla leszedve.

...rendszerek
Definíció: osztott rendszeren egy olyan többprocesszoros rendszert érték, amely több (akár közös memóriával nem rendelkezo) számítógépen muködik, de a rendszer felhasználója mégis úgy látja, mintha az egész rendszer egyetlen nagyteljesítményu számítógép lenne. (Itt a felhasználó elnevezés alatt nemcsak a klasszikus értelemben vett felhasználókat értem (akik a rendszerre készített alkalmazói programokat használják), hanem azokat a programozókat is, akik a rendszerre új programokat fejlesztenek.)

...alkalmazhatóságát
Az Ethernet hálózatokban például nem lehet ido tekintetében felso korlátot adni arra, hogy egy adatcsomagot egy számítógép mikor tud a dróton továbbítani (annak ellenére, hogy mérnökök valószínuleg be tudják bizonyítani, hogy annak a valószínusége 1 (HF: tényleg mennyi ez a valószínuség?), hogy egy adatcsomagot egy számítógép korlátos idon belül el tud küldeni), ezért az Ethernet általában nem használható valós ideju elosztott rendszerek készítésére.

...ok
Kivételes események kezeléséért felelos eljárások.

...következok
Ezekre a muveletekre azért van szükség, mert a signalok implementációfüggo -- esetleg túlságosan nagy -- száma miatt nem lehet minden architekturán egyformán implementálni -- mondjuk egészekkel, és az ilyen adattípusok kezelése esetleg nem lenne hordozható, ezért e leírás keretében ezt kerülni fogom.

...lekérdezni
A sigaction() rendszerhívás használható a signal éppen érvényes kezelésmódjának lekérdezésére is.

...SIGCHLD
A SIGCHLD a Berkeley UNIX SIGCLD signaljának a megfeleloje az AT&T System V UNIX rendszerében.

...rendszertol
A POSIX szabványban kicsit módosult a struktúra szerkezete, és átnevezték termios névre, de lényeges változások nem történtek -- kényelmi függvények bevezetésén és egy-két új terminálparaméter bevezetésén kívül.

...attributumokkal
Thread attributum például a thread számára rendelkezésre álló végrehajtási verem mérete.

...szempont
Szempont lehet a hálózatnak, a folyamatoknak az igénybevétele; vagy akár az is, hogy a rendszer hogy viselkedik egy-egy komponensének a kiesésekor.

...lehetett
Vagy kicsit kevesebbet .... persze vigyáztak arra, hogy a su utility be tudja kérni a jelszót a /dev/tty fájlról, és ehhez azt meg kellett tudnia nyitni. Itt megjegyezzük, hogy a UNIX rendszerben statikus korlát az egy folyamat által egyidejuleg megnyitható fájlok száma.

Csizmazia Balazs
Tue Apr 2 00:06:27 MET DST 1996