Linux-Mandrake
Felhasználói Kézikönyv

MandrakeSoft

1999 május


Következő: GNOME
Előző: Fedezd fel a KDE-t!
Tartalomjegyzék

5. fejezet. A KDE programjai


Szövegszerkesztők

A KDE alapban két szövegszerkesztővel van felszerelve: kedit és a kwrite. Az Alkalmazások alatt találhatók meg a K Menüben.

A kedit egy kis szövegszerkesztő, amivel egyszerű rövid szövegeket írhatsz, vagy konfigurációs fájlokat szerkeszthetsz. Lehetséges akár közvetlenül egy FTP szerveren vagy a Weben is szöveget szerkeszteni. Egyszerűen írd be az Internet oldal címét és a fájl nevét az Elérési úthoz a Megnyitás menüben (például: ftp://ftp.linux-mandrake.com/Welcome.msg).

A kwrite egy, az előzőhöz nagyon hasonlító szerkesztő, de sokkal többet tud. Meg tudod vele változtatni a szöveg színét a dokumentum típusának függvényében. Például nyisd meg ~/.bash_profile dokumentumot. Sima módon jelenik meg. A Beállítások menüben válaszd a Kiemelés kiválasztását, utána a Bash-t (.bash_profile fájl Bourne-shell parancsokat tartalmaz). A szöveg stílusa egyből megváltozott: a megjegyzések dőlten, a függvények vastagon jelennek meg. Van még jónéhány másik mód, mint mondjuk a HTML vagy C. Létezik másik hasznos szolgáltatás hosszú szövegek írásakor, amely lehetővé teszi, hogy könyvjelzőket tegyél a fájl különböző soraiba. Ehhez válaszd a Könyvjelző hozzáadását a Könyvjelzők menü alatt. Habár nem kínál olyan sok szolgáltatást, mint az Emacs, a kwrite nagyon hasznos tud lenni: tehát ne habozz, hanem használd!

Image kwrite.eps

Képszerkesztő programok

A KDE rendelkezik olyan grafikai programokkal, amelyek kiegészítik azokat melyeket a Linux-Mandrake disztribúcióban találhatsz.

A képlopó program - a ksnapshot (Pillanatfelvétel) - lehetővé teszi, hogy... képeket ments le! Lementheted az egész képernyőt vagy csak azt az egy ablakot, amelyen a kurzor áll.

Az ikon szerkesztővel elkészítheted saját ikonjaidat, ha nem találsz olyan ikont a KDE-vel érkezők között, amelyik tetszik. A program megjelenése olyan, mint egy klasszikus rajzprogramé. A háttér rácsos. Általában az ikon egy olyan rajz, melynek mérete szigorúan meg van szabva (32x32 pixel). A rács segít, hogy betartsd ezt a korlátozást.

A kpaint (Rajzoló) egy rajzoló program, amelyet egyszerűbb használni, mint akármi mást. Engedd szabadjára a képzeletedet !

Használd az Internetet!

A Linux az Interneten készült, csakúgy, mint a KDE. Szóval tartalmazza azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy csatlakozz a világhálóhoz. Az Internet menüben találhatsz levelező programot, hírolvasót, tárcsázót, hogy csatlakozhass és egyéb programokat, hogy az Internet szolgáltatásait igénybe tudd venni (IRC, telnet, archie).

A tárcsázó használata

Image kppp.eps

Mielőtt az Internetre kapcsolódnál be kell állítani a kapcsolatot [14]. Indítsd el a kppp Tárcsázót, majd válaszd a Setup-ot [15]. Kattints a New fülre. Add meg a kapcsolat nevét, azután töltsd ki a telefonszámot. Beállíthatod a Jelszó mentése opciót, ha nem akarod, hogy mindig be kelljen írnod a jelszavad. Ne változtas máson, válaszd az IP fület, ahol általában nem kell megváltoztatnod az alapbeállításokat. A DNS fül alatt a Domain name részbe írd be a szolgáltatód tartománynevét (például matav.net). Írd be az IP címet vagy címeket, amelyeket névkiszolgálóként használni akarsz, és kattints az Add-ra. Ha ki akarod használni a számlázó lehetőséget, kattints a Billing fülre és válaszd ki az országot, ahol élsz. A kilépéshez válaszd az OK gombot.

A Device ablakban beállíthatod a modemedet. Ha ez egy külső modem akkor válaszd a /dev/cuax-t (ahol x a soros port) a legördülő menüben. Például ha a modem a COM1-hez van csatlakoztatva, akkor válaszd a /dev/cua0-t. Ha belső modemed van, akkor a /dev/tty10-et válaszd. Ne állíts át más paramétert. Miután a modem fülre kattintottál kiválaszthatod a Interrogate modem, hogy ellenőrizd működnek-e a beállítások.

A Modem és PPP fülhöz tartozó ablakokat normális esetben nem kell módosítani.

A Graph fül alatt megnézheted a be- és kimenő adatok arányát, mikor a modem csatlakozva volt.

Most már csak annyi a dolgod, hogy szörfözz a WEB-en !

A levelező program, a Kmail

A Kmail egy nagy teljesítményű, könnyen használható levelező program. Mikor először használod egy ablak jelenik meg, melybe különböző paramétereket írhatsz be [16] a postafiókodra vonatkozóan: név, elektronikus cím, aláírás fájl. A Hálózat fül alatt állíthatod be, hogy milyen kapcsolaton keresztül akarod küldeni illetve fogadni a leveleket. Kezdőknek a Sendmail [17] nem ajánlott. Kattints az SMTP-re és írd be a levelező szerver nevét. Létre kell hoznod egy Ügyfelet is, így kattints a Hozzáad-ra. Sendmail használata esetén egy helyi postaláda kell, egyébként válaszd a POP3 típusú postaládát. Az internetszolgáltatótól kapott adatokat kell beírnod. A beállítás legfontosabb része most már lezárult. A többi fül a program kinézetének beállításaival van összefüggésben.

A Kmail rendelkezik egy modern levelező program minden tulajdonságával: címjegyzék, szűrők, fájlegyesítés stb... Egyszerű a használata, segítségével felfedezheted az e-mailezés előnyeit!

A rendszer karbantartása

Még ha nem is vagy rendszergazda, érdekes lehet tudni, hogy hogyan kell végrehajtani néhány egyszerű feladatot. A Linux-Mandrake-et használva néhány feladat elérhető a System menü alól.

Programok manipulálása: kpackage

Ez a program, melynek ikonját megtalálhatod a munkafelületen, lehetővé teszi számodra, hogy karbantartsd a gépeden lévő programokat. Emlékezz rá, hogy amíg minden felhasználó láthatja a telepített programok listáját, addig csak a superuser(root) telepíthet vagy törölhet programokat. Karbantarthatsz helyi programokat (a saját gépeden) vagy akár egy FTP kiszolgálón lévőket is. A KPackage által telepíthetsz RPM formátumú fáljokat (RedHat Package Manager, a Linux-Mandrake eredeti formátuma) és DEB formátumú csomagokat a Debian disztribúcióból. Erősen ellenjavalt azonban a DEB csomagok telepítése.

A KPackage két ablakból áll: a bal oldalon a csomagok listája tárgykör szerint rendezve, a jobb oldalon a kiválasztott csomagról szóló információk láthatók. A fájlnál lévő Lista fül lehetővé teszi, hogy megnézd, mely fájlok alkotják a a csomagot.

Image kpackage.eps

Egy csomag törléséhez elegendő a csomagot kiválasztani az Eltávolítást lenyomni és megerősíteni a döntést. Akár többet is kiválaszthatsz egyszerre. Ehhez aktiválni kell a Többszörös kiválasztás módot, melyet a Packages menü alatt találhatsz.

Két módon telepíthetsz programot. Az első csak annyiból áll, hogy a csomagra kattintasz a KFM fájlkezelőben. A KPackage telepítő ablaka megjelenik és ekkor kell a Telepítés gombra kattintani. A másik módszer, hogy elindítod a KPackage programot. Menj a Beállítások menübe, és válaszd a Nem telepített RPM csomagok telepítését. Több különböző helyet is beállíthatsz, akár FTP oldalakat is. Ha a Linux-Mandrake CD-ROM-ról telepítesz programokat, írd be /mnt/cdrom/Mandrake/RPMS és pipáld ki a Használat opciót. Lépj ki a dialógus ablakból, és válaszd a Frissítést a Fájl menüben. A telepített csomagok előtt N betű áll. Most már könnyen telepíthetsz új csomagokat!

A Beállítások menü lehetővé teszi, hogy azt lásd, amit akarsz (összes csomag, csak a telepített vagy csak a nem telepített csomagok). A csomagokról szóló információk keresésének gyorsítására a KPackage gyorsítótárat használ. Ez használaton kívül helyezhető.

A KPackage-nek köszönhetően egy egyszerű és hatékony eszközzel rendelkezel, hogy karbantarthasd a Linux-Mandrake rendszered.

Image kpackage_install.eps

A folyamatok: a KPM és a KDE Feladatkezelő

A KDE Feladatkezelő, melyet a Rendszer menü alatt találsz, lehetővé teszi számodra, hogy az éppen futó folyamatok listáját láthasd. Könnyen kilőhetsz egy folyamatot (Feladat kilövése) vagy megnézheted a futó folyamatok struktúráját.

A Kpm, ami a Segédeszközök menü alatt található, ugyanazokat az információkat adja vissza, de egy kicsit más formában.

Azt választod tehát, amelyik jobban tetszik!

Image kptaskmanager.eps

Szabad hely: kdiskfree

A KDiskFree megjeleníti a csatlakoztatott eszközök foglaltságát százalékban kifejezve.

Futási szintek: ksysv

Image ksysv.eps

A SysV Init szerkesztő egy program, amely által kiválaszthatod a háttérben elinduló démonokat. Csak superuserként (root) tudod használni. A bal oldali ablakban láthatod a telepített szolgáltatásokat. A többi ablakban, felül azok a szolgáltatások jelennek meg, amelyek elindulnak, alul azok, melyek leállnak az adott futási szinten. Mindegyik szint külön látható. Például a 6-os szinten (gép újraindítása) a reboot-on kívül minden szolgáltatás leáll. Az érdekes szintek a 3-as és az 5-ös (az alap szint és a grafikus szint). Tegyük fel, hogy nem akarod, hogy a gpm elinduljon, mikor az 5-ös szinttel indulsz. Csak meg kell ragadnod az egérrel és a Stop zónába húzni. Ezt a programot nagyon egyszerű használni, de légy nagyon óvatos, különben problémák jelentkezhetnek a gép indulásánál!

Betűtípus kezelő

A betűtípus kezelő egy olyan segédeszköz, amely lehetővé teszi számodra a telepített betűtípusok kezelését.

Nyomtató fájlok kezelése

Ha rendelkezel nyomtatóval (akár helyi vagy hálózaton lévővel), akkor a nyomtatási sort is kezelni tudod a Nyomtató sor programmal. Mikor elindítod, láthatod a sorban álló munkákat. Egy munka törléséhez válaszd ki és kattints az Eltávolítás-ra. Akár a sor elejére is rakhatsz egy munkát a Sor elejére választásával.


Következő: GNOME
Előző: Fedezd fel a KDE-t!
Tartalomjegyzék

Copyright © 1999 MandrakeSoft