Linux-Mandrake
Felhasználói Kézikönyv

MandrakeSoft

1999 májusKövetkező: Ismerjük meg a KDE-t!
Előző: A Linux-Mandrake installálása
Tartalomjegyzék

3. fejezet. A Linux-Mandrake beállítása


Miután telepítetted a Linux-Mandrake rendszert, szükség lehet még egy kis finomhangolásra: például nem tudtál megbirkózni a videokártyád vagy a nyomtatód installálásával.... Konfigurálhatod a rendszereden futó szolgáltatásokat is (ezeket hívják "démonok"-nak). Ezeket a változtatásokat a Linux-Mandrake installálása után is bármikor véghezviheted.

A LILO (LInux LOader) installálása és konfigurálása

Ha valamilyen ok folytán újra kell installálnod a LILO programot, a /etc/lilo.conf fájlra van szükséged, amely leírja a rendszereden található - és a Linux által felismert - merevlemezek paramétereit. Amennyiben a LILO installálási folyamata hibaüzenettel végződik, akkor valószínűleg át kell szerkesztened ezt a fájlt. Ezt root felhasználóként teheted meg [9], a fájl javításához használj egy szövegszerkesztőt (kedit, jed, emacs, vi...) és módosítsd a /etc/lilo.conf fájlt. Ha kedit szövegszerkesztőt használsz, akkor csak gépeld be kedit/etc/lilo.conf.

Lássunk egy példát arra az esetre, ha a rendszered tartalmaz egy Linux és egy DOS rendszert, az első merevlemez két különálló partícióján (/dev/hda). A /etc/lilo.conf konfigurációs fájl tartalma ekkor (az alábbi példa a 2.0.36-os kernelverziót feltételezi):

boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=50
image=/boot/vmlinuz
label=linux
root=/dev/hda1
read-only
other=/dev/hda
label=dos
table=/dev/hda
Ezeket a paramétereket természetesen módosíthatod a saját merevlemez konfigurációdnak megfelelően (SCSI vagy más merevlemezek, stb.)

Ahhoz, hogy újrainstalláljuk a LILO programot a /etc/lilo.conf fájl alapján, egyszerűen csak gépeld be: /sbin/lilo, és üsd le az ENTER billentyűt. Ekkor az előbbi példa alapján valami hasonló üzenetet kell látnod:

Added linux * (a rendszer ezt tölti be alapértelmezésben)
Added dos

Az egér installálása

Amennyiben szükséges beállítanod az egeredet az installáció lezárulása után, használd a mouseconfig szöveges módú segédprogramot. Használatához csak a mouseconfig parancsot kell begépelned a "shell"-ben (terminál emulátor: kvt vagy xterm).

Ha az egered csak két gombos, használd a Harmadik gomb emulációja (Emulate the third button) opciót. Ennek hatására, a harmadik gomb segítségével (ami általában a középső gomb) használhatod az alkalmazásokban a beillesztés lehetőségét X alatt (feltételezve hogy előtte a bal gombbal kiválasztottad a szöveg megfelelő részét).

A videókártya installálása

Linux alatt a videókártya installálása hosszú ideig veszélyes feladatnak számított, mivel kézzel kellett átszerkeszteni a konfigurációs fájlt a kártyára vonatkozó paramétereket illetően. Manapság ez a folyamat is egyre könnyebbé válik a különféle programoknak köszönhetően, amelyek automatikusan generálják a konfigurációs fájlt. Ilyen például az xf86config és az Xconfigurator.

A legtöbb esetben elegendő az Xconfigurator használata, ám előfordulhat, hogy szükséges az xf86config programhoz fordulnunk segítségért, amely viszont már nem annyira felhasználóbarát.

Először is szükséges néhány dologgal tisztában lennünk:

  1. az általad használt kártya típusa (például: S3, i740, Matrox, stb.)
  2. a kártyád kompatíbilis-e a Linux-Mandrake-el,
  3. a monitor (megfelelő) tulajdonságai.
Bármelyik számítógép-alkatrész kiskereskedő segíthet neked az első kérdésben. A második pontnál megállva, egyszerűen csak ellenőrizd le a Linux-Mandrake weblapját [10], hogy a kártyád kompatíbilis-e (a lista folyamatosan frissített). A harmadik kérdés sem tartozik a nélkülözhetetlen lépések közé, hiszen a mai modern monitorok általában támogatják a 1024x768 @60Hz - vagy non-interlaced módban talán még a magasabb - felbontást. Ezért megadhatod a monitorod tulajdonságaihoz legközelebbi értékeket.

Most már használhatod az Xconfigurator programot (begépelve az: Xconfigurator parancsot), és kövesd figyelmesen az instrukciókat. Legrosszabb esetben kiválaszthatod a VGA16 szervert, amely majdnem minden kártyával működik, bár elég szegényes a felbontást ad.

A hálózat beállítása

Mindenekelőtt ellenőrizd le, hogy a Linux felismerte-e a hálózati kártyádat. A bootolás folyamata alatt kellene látnod néhány sort, ahol a megjelenik az eth0 eszköznév (az "Ethernet" számára) a PC-dben található hardvereszköznek megfelelő szövegkörnyezetben. Ez követően a hálózat konfigurálására választhatsz a linuxconf (konzolon vagy az X Window felületen keresztül) és a netcfg (ez csak X Window alatt érhető el) segédprogramok között.

A fenti programok futtatásához csak gépeld be a linuxconf vagy a netcfg parancsot egy shellben (vagy jobb egérgomb -> Parancs futtatása). Mindkét program elérhető a K->nem KDE Alkalmazások->Rendszer menün keresztül.

Egy Ethernet kártya installálása és a hálózat beállítása megkívánja néhány speciális információ ismeretét: nézd át azokat "HOGYAN (HOWTO)" leírásokat, amelyeknek témaköre lefedi ezt a területet (valamennyi HOGYAN (HOWTO) hozzáférhető a Mandrake CD-ROM-on, a /doc könyvtárban) és/vagy megvásárolhatod például a Linux Hálózati Adminisztrátor Kézikönyv-et (O'Reilly Associates).

Igen sok -- a hálózat használata szempontjából -- hasznos segédcsomagot tartalmaz a Linux-Mandrake. A hasznos parancssorból használható parancsok (ifconfig, netstat, ping, telnet, traceroute, ftp, rsh, finger stb.) mellett, "vizuálisabb" konfigurációs programcsomagok is megtalálhatók a K menün keresztül.

A nyomtató installálása

A Linux képes kezelni a számítástechnikai piacon megtalálható legtöbb nyomtatót. A nyomtatód konfigurálásához használd a printtool segédprogramot, melyet tartalmaz a Mandrake. Elindításához mindössze csak be kell gépelned a printtool parancsot az egyik shellben. A printtool elérhető a K->nem KDE Alkalmazások->Rendszer->Printtool menün keresztül.

Image printtool.eps

Ezután kiválaszthatod azokat az opciókat, amelyek alkalmasak a hardvereszközöd részére. Utánanézhetsz még a tárgyhoz tartozó HOGYAN (HOWTO) leírásoknak (például a Nyomtatás-HOGYAN (Printing-HOWTO)...).

A hangkártya installálása

A Linux felismeri a legtöbb mai hangkártyát, mint például a SoundBlaster kártyákat. Gépeld be a /usr/sbin/sndconfig parancssort a hangkártyád beállításához.

Kövesd az instrukciókat és nyugodtan próbálj ki további, más paramétereket, amennyiben az installáció nem sikeres. Ne felejtsd el átkapcsolni az erősítődet és felhangosítani a hangerőt :-)
Nézd át az idevágó HOGYAN leírásokat! (Hang-HOGYAN (Sound-HOWTO)...)

Sok különféle hanggal/zenével kapcsolatos segédprogramcsomagot (ilyen például a keverőpult, MIDI, MPEG3 és WAV/AU... fájlok lejátszói) tartalmaz a Linux-Mandrake.

A démonok beállítása: linuxconf

A Linux rendszered igen sok szolgáltatást és egyéb segédeszközt tartalmaz, amelyek viselkedése és aktivitása nagy számú konfigurációs fájlon keresztül állítható be. E fájlok egyszerű, szöveges formátuma könnyű olvashatóságot biztosít a(z) (angolul beszélő) felhasználók számára. A konfigurációs fájlok legnagyobb része a /etc könyvtárban található.

A linuxconf program segítségével grafikus felületen keresztül állíthatod be valamennyi konfigurációs fájl tartalmát. Használatával precíz módon és igen könnyen (egérrel) szabályozhatod Linux rendszered paramétereit.

A linuxconf használatához (miután root felhasználóként beléptél a rendszerbe), egyszerűen gépeld be a "linuxconf" szót, vagy válaszd ki ez a programot a K->nem KDE Alkalmazások->Rendszer->linuxconf menün keresztül.

A linuxconf felületét használhatod konzolon vagy a Netscape-en keresztül is.


Következő: Ismerjük meg a KDE-t!
Előző: A Linux-Mandrake installálása
Tartalomjegyzék

Copyright © 1999 MandrakeSoft