Linux-Mandrake
Felhasználói Kézikönyv

MandrakeSoft

1999. május


Következő: A Linux-Mandrake beállítása
Előző: Előszó
Tartalomjegyzék

2. fejezet. A Linux-Mandrake telepítése


Ez a fejezet kiegészíti a Telepítési útmutatót. Részletesen leírja a különböző telepítési módszereket (NFS-en keresztül, FTP-vel, HTTP-vel vagy merevlemezről), és megadja a megoldást több lehetséges problémára.

Ha a számítógéped megengedi, indítsd a rendszer a CD-ROM-ról, ha nem indítsd el indító floppy lemezről.

Megjegyzés: bizonyos esetekben a géped BIOS-ában kell beállítanod, hogy az floppy lemezről induljon.
A rendszer indulása után egy üdvözlő képernyő jelenik meg. Nyomd meg az Enter-t a folytatáshoz. Választhatod az "expert" módban való indulást is, ehhez írd be, hogy "expert". Az "expert", azaz haladó módban kézzel kell megadnod a számítógép paramétereit, az automatikus felismerés ilyenkor ki van kapcsolva!

Ezt követően egy minimális Linux indul el. Ez fogja felismerni a rendszered erőforrásait, és ezen fut le a telepítés hátralévő része.

Ebben a fejezetben megemlítjük a nem CD-ROM-ról való telepítés főbb lépéseit is. Ezek többségükben megegyeznek a CD-ROM-os telepítés lépéseivel. Fordulj a Telepítési útmutatóhoz a részleteket illetően.

Telepítő lemez

Ha más forrásról (nem CD-ROM-ról) telepítesz, szükséged lesz indító lemezekre. Ezeknek a lemezeknek a "képét" megtalálod a CD-ROM-on, a \images könyvtárban. Használd a rawrite.exe programot Windows alól a lemezek létrehozásához.

Az ehhez szükséges eszközöket megtalálod a \dosutils és a \images könyvtárakban a telepítő CD-ROM-on.

Mindenekelőtt, DOS-t vagy Windows-t kell használnod. A Windows-ban, kattints a Start gombra majd válaszd az Execute Command (Futtatás) menüpontot. Ekkor egy DOS ablak jelenik meg a képernyőn.

Helyezd be a Linux-Mandrake telepítő CD-ROM-ot a meghajtóba.

A következő részben feltételezzük, hogy a CD-ROM-ra D: meghajtóként hivatkozol. A D:-t helyettesítsd be a CD-ROM meghajtód jelével, ha szükséges.

Helyezz be egy tiszta, formattált lemezt a floppy meghajtóba, majd írd be a következőt:

D:\dosutils\rawrite.exe
Ekkor a program kéri a forrást:

A fájlok a CD-ROM \images könyvtárában találhatók. Ha CD-ROM-ról vagy merevlemezről akarod a rendszert telepíteni, válaszd a boot.img képet, más módszer esetén a pcmcia.img-t.

Ezek után írd be, hogy:

D:\images\boot.img
vagy
D:\images\pcmcia.img
Amikor a program a "target"-et kéri (a célt), írd be, hogy A:, majd utána üss Enter-t.

A kiválasztott lemezképet a program az A: meghajtóban lévő floppy lemezre másolja.

Ezzel a két lemezzel már el tudod indítani a számítógépet, és megkezdheted a telepítést.

Ha a számítógéped nem veszi figyelembe újrainduláskor a lemezt (a régi operációs rendszer indul el), meg kell változtasd a BIOS-ban a "boot sequence" beállítást a következőre: CDROM, A, C

Vedd figyelembe a PCMCIA portokat

Ha hordozható számítógépről telepíted a Linux-Mandrake-et, és használsz PCMCIA eszközöket a telepítés során (CD-ROM SCSI vagy az Ethernet hálózati kártyát NFS-es telepítéshez), jó ha a rendszer felismeri őket. Válaszolj tehát igen-nel a feltett kérdésre: Use your PCMCIA peripherals?. Megjegyzés: ez csak a Linux-Mandrake telepítése során felhasznált perifériákra vonatkozik. A gépben található PCMCIA perifériákat a frissen feltelepített Linux rendszer mindig felismeri.

Telepítési módszer kiválasztása

Öt telepítési módszer közül válszthatsz. Természetesen, ha a Linux-Mandrake PowerPack verzióját használod, biztosan CD-ROM-ról fogod telepíteni.

Válaszd ki a Neked legmegfelelőbb Linux-Mandrake telepítési módszert:

 1. Lokális CD-ROM: ez az ideális módszer, ha van CD-ROM meghajtód. További információért lásd a Telepítési útmutatót.
 2. NFS Kép (image): ezt a módszert akkor választhatod, ha a lokális hálózaton keresztül tudsz csatlakozni egy NFS (Network File System) kiszolgálóhoz, amin van egy Linux-Mandrake. Ez a telepítés lassabb lesz, mint a lokális CD-ROM meghajtóról.
 3. Merevlemez: használd ezt a módszert, ha a Linux-Mandrake CD-ROM fel van másolva a merevlemezedre. Ehhez a módszerhez szükséges a fent említett indító lemez.
 4. FTP: Ha van gyors hálózati elérésed egy távoli FTP kiszolgáló felé, amin megtalálható a Linux-Mandrake disztribúció, használd ezt a módszert. Ehhez szintén szükséged lesz az indító lemezre.
 5. SMB Kép (image): használd ezt a módszert, ha a Linux-Mandrake-et egy kiajánlott Microsoft Windows kötetről telepíted. Ehhez ugyancsak szükség van az indítólemezekre.

Telepítés NFS-en keresztül

Ha ezt a módszert választod, a telepítési folyamat azonosítja a hálózati kártyádat és inicializálja azt. A telepítő szoftver megpróbálja először automatikusan felismerni a kártyát, ha ez nem sikerül neki, kézzel kell a kártya paramétereit megadni.

Például, egy ISA NE-2000 kompatíbilis Ethernet kártya esetén a következőket kell megadni:

Ha a kártyát így sem ismeri fel a telepítő, nem tudod az NFS-es telepítést alkalmazni.

Amint a telepítő felismerte a kártyádat, újabb kérdést tesz fel. Választanod kell az NFS telepítés opciói közül:

Válaszd a megfelelőt: statikus IP cím, DHCP vagy BOOTP.

 1. Statikus IP cím: válaszd ezt az opciót, ha tudod az NFS kiszolgáló pontos adatait (IP cím, Mandrake fájlok helye...)
 2. BOOTP: ez a módszer a "BOOTP" protokollt használja.
 3. DHCP: ez a módszer a "DHCP" protokollt használja (Dynamic Host Configuration Protocol)
Ha az utolsó két megoldás valamelyikét választod, a telepítő folyamat el kell tudjon érni egy működő és jól beállított BOOTP vagy DHCP kiszolgálót.

Ha az első módszert válsztod, meg kell adnod egy sor paramétert:

A következő párbeszéd ablakok újabb paraméterek megadását kérik:
 1. a tartománynév
 2. a géped neve
 3. a másodlagos névkiszolgáló IP címe (nem kötelező)
 4. egy harmadik névkiszolgáló IP címe (nem kötelező)
Meg kell még adnod az NFS kiszolgálóra vonatkozó információkat is.

Írd be az NFS kiszolgáló nevét vagy az IP címét. Ezek után a könyvtárat, amiben a Mandrake disztribúció fájljai találhatók (ez az a könyvtár, amiben a Mandrake/ könyvtár van. Pl. ha a Mandrake CD a /mnt/cdrom/ könyvtárba van felcsatolva, a könyvtár amit meg kell adni a következő:

/mnt/cdrom/
Fontos megjegyzés: a Mandrake disztribúciót tartalmazó könyvtár ki kell legyen ajánlva az NFS szerveren (nézzd meg a /etc/export fájlt a szerveren). Ellenkező esetben nem fogod tudni elérni.

Telepítés merevlemezről

Megvan a lehetőséged arra, hogy a Linux-Mandrake-et egy a disztribúciót tartalmazó merevlemez partícióról telepítsd. Ehhez a módszerhez egy második telepítő lemezt kell használnod.

Miután betöltötted a második lemezt, ki kell választanod, hogy melyik partíción van a Mandrake disztribúció, és meg kell adnod a könyvtárat, amiben a Mandrake/ könyvtár található. A telepítésnek ezután minden különösebb probléma nélkül sikerülnie kell.

Telepítés FTP-vel

Az FTP-s telepítéshez be kell töltened a második telepítő lemezt. Ezután, add meg az FTP IP címét és a Mandrake/ könyvtár elérési útvonalát. A telepítés folytatásáról lásd a következő fejezetet.

Ha szükséges, töltsd ki a következő mezőket: FTP szerver neve, Mandrake könyvtár:

 1. Az FTP szerver neve a szerver Internet címe.

 2. Például: ftp.linux-mandrake.com.
 3. A Mandrake könyvtárhoz a Mandrake/ könyvtár teljes elérési útvonalát kell beírni.

 4. Például, ha a távoli FTP kiszolgálón a /pub/linux/distributions/mandrake/i386/Mandrake/ könyvtárban vannak a disztribúció fájljai, akkor a /pub/linux/distributions/mandrake/i386/ könyvtárat kell beírni.
Ha a Linux-Mandrake-et egy magán FTP szerverről telepíted (nem anonymous) vagy proxy kiszolgálót használsz, jelöld be a megfelelő opciót, majd töltsd ki a megfelelő mezőket.

Telepítés SMB-ről

Az SMB-s telepítéshez is be kell tölteni a második telepítő lemezt. Ehhez a telepítési módszerhez, a Linux-Mandrake disztribúciónak egy kiajánlott Windows-os köteten kell lennie, vagy egy Samba szerveren. Adjál meg minden információt az SMB kiszolgálóról, és folytasd a telepítést, mint az előbbi esetekben.

Amikor a telepítő program kérdezi, töltsd ki a következő mezőket: Az SMB kiszolgáló neve, Kiajánlott kötet, Felhasználói azonosító, Jelszó.

 1. Az SMB szerver neve: ez a megosztott kötet neve a megfelelő SMB tartományban. Például: smb
 2. Kiajánlott kötet neve: Például: cdrom
 3. Felhasználói azonosító: Például: smbuser
 4. A témaszámhoz tartozó jelszó.

Telepítés során fellépő hiba-lehetőségek - kihez fordulj ?

Különböző természetű problámák fordulhatnak elő a telepítés folyamán. A súlyosságuk változó lehet, kezdve a fel nem ismert kártyák okozta figyelmeztetésektől (ez általában nem hiúsítja meg a telepítést) egészen a rendszer-összeomlásig (ez nagyon ritka!) ami keményebb dió lehet. Minden esetben a következő lépéseket kell megtenni:

Különböző problémák, amik előfordulhatnak (a teljesség igénye nélkül)

Nem tudod elkezdeni a telepítési folyamatot

A telepítésnél alkalmazott módszertől függően, ennek több oka is lehet. Ha CD-ROM meghajtóról telepítesz, nézd meg, hogy tudsz-e bootolni erről a meghajtóról, ha nem, használj floppy lemezt. Bármelyik esetben, győződj meg arról, hogy a gép tényleg arról a meghajtóról indul-e amelyikről szeretnéd: ezt a BIOS-ban tudod beállítani (boot-olás közben nyomd meg a Delete billentyűt vagy egyes gépeknél az "F1"-et).

Azt is nézd meg, hogy a CD-ROM meghajtód működőképes-e.

Ha kétségeid vannak az adathordozót illetően, legyen az floppy lemez vagy CD-ROM, lépj kapcsolatba az eladóval.

Ha a telepítési folyamat nem indul el a telepítő floppy lemezzel, lehet, hogy a lemez hibásodott meg. Próbálj meg egy újat csinálni a CD-n található lemezkép alapján (boot.img fájl az \images könyvtárban).

FTP-vel vagy NFS-en keresztül szeretnél Linuxot telepíteni, de az nem ismeri fel a hálózati kártyát.

Ebben az esetben nincs sok választásod: biztosan CD-ROM-ról kell majd telepítened a Linuxot. Mindezek mellett legyenek kéznél a hálózati kártya paraméterei (io cím és IRQ), hogy be tudd írni őket, ha a rendszer kéri. Például tételezzük fel, hogy van egy NE-2000 ISA kompatíbilis kártyád a következő beállításokkal: io cím=0x340 és irq=7, nem lehet sikeres a telepítés folyamata, ha nem vagy biztos ezekben az értékekben.

Nem látható a Linux-Mandrake rendszer (CD-ROM, FTP, NFS, merevlemez vagy SMB telepítésnél)

Ez nem történhet meg a PowerPack változat esetében. Lehet, hogy a CD-ROM, a távoli gép (LAN-on vagy WAN-on keresztül) vagy a Mandrake lemezkép nem az, amit a telepítő szoftver várt.

A folyamat a csomagok telepítése közben szakad meg

Nézd meg, hogy a partíció, amit használsz nem kisebb-e, mint a szükséges méret. Nem ajánlott a Mandrake-Linuxot 300 MB-nál kisebb partícióra feltenni (kivéve ha nem rakod fel az X-Window-t).

Nem tudod beállítani a videokártyádat

Ez egy gyakori hiba (de egyre ritkább!). Ne ess kétségbe, ettől még a Linuxod működni fog (normális esetben). A kártyát beállíthatod később is, a telepítés befejezése után.

Nem tudod beállítani a hálózati kártyádat -- a rendszer nem ismeri fel

Ne ess kétségbe, ettől a Linuxod még működni fog! A kártyát beállíthatod a telepítés befejezése után is.

Nem tudod beállítani a nyomtatót

Ne ess kétségbe, ettől a Linuxod még működni fog! A nyomtatót beállíthatod a telepítés befejezése után is.

Nem tudsz létrehozni LILO indító lemezt

Ez egy kellemetlen probléma, aminek nem szabad előfordulnia az aktuális Linux-Mandrake disztribúcióval. Vegyél egy új floppy lemezt, és próbáld meg újra. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépj kapcsolatba a telepítési asszisztenciával.

Nem tudod a LILO-t feltelepíteni

Ez általában a merevlemez-struktúra helytelen felismeréséből fakad, és nem szabad hogy a friss BIOS változatokkal előforduljon. Ha mégis, csinálj egy LILO indítólemezt és indítsd el vele a Linuxot. Módosítsd a /etc/lilo.conf fájlt, adj hozzá egy sort, amiben a ``linear'' szerepel: Pl. ha a Linux partíciód a /dev/hda lemezen található, valami ilyesmi kell legyen a fájlban:
(...)
boot=/dev/hda
linear
(...)
Végül telepítsd újra a LILO-t a /sbin/lilo parancs segítségével.

Nem tudod a régi operációs rendszeredet elindítani

Ez akkor fordul elő, ha nem jól telepítetted a LILO-t. Próbáld újratelepíteni a Linux alól (lásd a könyv idevonatkozó fejezetét). Ha Windows-od van, használj egy DOS-os indító lemezt, és írd be, hogy fdisk /mbr. Ez visszaállítja a DOS-os MBR-t, és újra tudod a Windows-t használni.

A telepítés hirtelen megszakad, a hibaüzenet valami "signal 11"-ről vagy "signal 7"-ről szól

Valószínűleg hardver hiba okozza az üzeneteket (processzor, gyorsító tár, memória, ... ) vagy túlmelegszik a gép. Kapcsold ki a gyorsító tárat, szellőztesd a gépet, cseréld fel a memóriákat az alaplapon. Végső esetben fordulj az eladóhoz.

Mit tehetsz makacs hiba esetén?

Ha úgy gondolod, hogy már mindent megpróbáltál, vagy ha a problémád itt nem volt leírva, először nézd meg a Web-en fellelhető, nagyon részletes dokumentációt (GyIK, vita fórumok archívuma pl. a DejaNews-nál [7]...). A Mandrake Web lapjáról rengeteg mutatót találsz ezekre a doksikra, valamint egy általános "errata"-t. Megnézheted még az e könyv végén található hivatkozásokat is.

Szívesen látunk a Linux-Mandrake levelezési listákon, ahol eszmecserét folytathatsz másokkal a problémáidról. A feliratkozáshoz, látogass el a Linux-Mandrake web lapjára: http://www.linux-mandrake.com/.

Ha ez sem segített rajtad, lehet, hogy elérkezett az ideje, hogy igénybe vedd a Mandrake telepítési asszisztenciát (fax-on vagy drótpostán). Itt vannak a helyes lépések, amelyeket meg kell tenned:

A probléma részletezése

Nagyon fontos, hogy pontosan leírd a problémát: Mikor lépett fel? Lehet reprodukálni? Mi történt pontosan?

Hasznos lehet, ha váltogatsz a "napló konzolok" között, amelyekből további információkat nyerhetsz. Válthatsz az előbb említett konzolok között az Alt+F3 és alt+f4 billentyű kombinációkkal. írd le az utolsó 4 sort.

Ezek után írd le a problémádat, világosan és pontosan, a fenti adatokat felhasználva.

Kapcsolatfelvétel a Mandrake telepítési asszisztenciával

Először is regisztrálnod kell magad. Kövesd a regisztrációs kártyán lévő utasításokat. A kártyát a Mandrake PowerPack dobozában találod. Küldünk egy visszaigazolást a regisztrációról, ebben részletesen le lesz írva, hogy miként tudsz a szakemberekkel kapcsolatba lépni.

Legyél annak tudatában, hogy a telepítési asszisztencia válaszának minősége nagyban függ a problémáról adott leírásod pontosságától, részleteségétől. Figyelmedbe ajanlom, hogy ez csak telepítési asszisztencia, ha további (rendszeres) segítségre van szükséged, külön "technical support" [8] szerződést kell velünk kössél.

Utána már csak várni kell...

Várnod kell a telepítő asszisztencia válaszára. Ez lehet 20 perc vagy 24 óra a terheléstől és a probléma összetettségétől függően.


Következő: Linux-Mandrake beállítása
Előző: Előszó
Tartalomjegyzék

Copyright © 1999 MandrakeSoft