Előző oldal: A babel csomag
Egy szinttel feljebb: Magyarítás
Következő oldal: Tárgymutató magyarul az Xindy programmal

Elválasztás

A TeX több nyelv elválasztási szabályait képes betölteni, és köztük váltani. LaTeX-ben ez a babel csomag nyelvváltó parancsai végzik.

A standard LaTeX diszribúció sok nyelvhez tartalmaz elválasztási szabálygyűjteményt, de a magyar nyelvhez sajnos nem. A magyar elválasztási szabálygyűjteményt kézzel kell a telepíteni a LaTeX rendszerbe.

A szabálygyűjtemény letölthető az internet számítógépes hálózatról, a fájl neve huhyph.tex, erre keressünk rá. A telepítés menete az adott diszribúciótól függ, ezért csak tippeket adunk. Keressük meg a többi nyelvhez tartozó szabálygyűjteményeket, ezek többsége '.tex' végű fájl, amelynek nevében szerepel a 'hyph' szócska, ami az elválasztásra utal (hyphenation). Keressünk, egy language.dat nevű fájlt, ebben van megadva, hogy egy adott nyelvhez milyen nevű szabálygyűjtemény-fájl tartozik. Ha találunk ilyen fájlt, akkor írjuk bele - a többi nyelv mintájára - a magyar nyelvet is. Ezután már csak újra kell generálnunk a LaTeX formátumfájlt, ennek menete erősen az adott disztribúciótól függ. Egyes disztribúciókban nincs language.dat fájl, a formátumfájl generálásakor kell megadni a használni kívánt nyelveket.

Ha magyar elválasztást használsz, akkor mindenképpen töltsd be a t1enc csomagot is. Ha ezt nem teszed meg a LaTeX képtelen lesz elválasztani az ékezetes betűket, így pedig a magyar szabálygyűjtemény nem sokat ér.


flu@ludens.elte.hu