Egy szinttel feljebb: Magyarítás
Következő oldal: A babel csomag

Ékezetes karakterek, írásjelek

Az inputenc csomag

A TeX-ben eredetileg külön parancsok szolgáltak az ékezetes betűk írására, mint például a \' vagy a \".

Kényelmetlen lenne, ha egy hosszabb magyar szöveget úgy kellene begépelni, hogy minden egyes ékezetes betű helyére egy parancsot írunk, még ha ezek a parancsok rövidek is.

A LaTeX inputenc csomagja lehetővé teszi, hogy az ékezetes karaktereket egyszerűen beírjuk a kéziratba. Természetesen ehhez szükséges, hogy az operációs rendszer és/vagy a használt szövegszerkesztő lehetővé tegye ékezetes karakterek bevitelét. Szerencsére ez szinte minden operációs rendszerben lehetséges.

A gond csak az, hogy a különböző típusú számítógépeken a különböző operációs rendszerek az ékezetes betűket nem azonos módon ábrázolják. Természetesen történtek kísérletek a kiosztás szabványosítására, ezek eredményként ma már rengeteg szabvány közül választhatunk. Szerencsére az inputenc csomag a legtöbb kódolást ismeri. A használni kívánt kódolás nevét paraméterként kell átadnod a csomagnak. A következő kódolásokat használhatod: ascii, latin1, latin2, cp850, cp852, cp437, applemac, ansinew, és még néhány kevésbé elterjedt kódolás.

Ha fogalmad sincs róla, hogy milyen kódolást használ az operációs rendszered, próbáld ki az imént felsoroltakat egy pár soros dokumentumon, amiben az összes ékezetes karakter szerepel. Amelyiknél helyes eredményt kapsz, azt használd!

Az inputenc csomagnak köszönhetően egy másik számítógépről kapott, más kódolású kéziratot nem szükséges a saját kódolásodra alakítanod, csak egyetlen szót, az inputenc csomagnak paraméterként átadott kódolásnevet kell átírnod. Esetenként az adott kézirat egy szerkesztőbe betöltve elég furcsán nézhet ki, ettől függetlenül - ha a kódolás helyesen van beállítva - a LaTeX tudja kezelni.

Idézőjelek

Azt már tudod, hogy záró idézőjelet a '' jelekkel írhatsz. Azt is tudod, hogy az angol formájú kezdő idézőjeleket a `` jelek generálják. A magyar nyelvben azonban a kezdő idézőjel nem fent, hanem lent van, formailag pedig az angol/magyar záró idézőjellel azonos. Ahhoz, hogy ilyen idézőjelet írhass a dokumentumodba, be kell töltened a t1enc csomagot. A csomag működésére nem térek ki, mert az mélyebb ismereteket igényelne, elég ha annyit tudsz, hogy ha magyar szöveget gépelsz, akkor feltétlenül töltsd be a t1enc csomagot. A csomagnak egyébként az alsó idézőjelek írásán kívül még egy magyarok számára fontos hatása van, erről bővebben a *. szakaszban olvashatsz.

Ha a t1enc csomagot betöltötted, akkor idézőjelet két egymás után írt vesszővel generálhatsz.


flu@ludens.elte.hu