Futásidőben jelentkező problémák

Hogyan állítsam vissza a session-kezelés beállításait az alapértelmezett értékekre?

Sokan nagyon hasznosnak tartják a session-kezelést. Ennek ellenére, előfordulhat hogy a session-kezelés visszafelé sül el, és nem azt az eredményt kapod, amit vártál, pl. amikor azokat a beállításokat kapod vissza, amiket a kisöcséd rendezett be neked lelkesen. Ha a GNOME-ot rendesen telepítetted, az alapértelmezett értékek visszaállítása nagyon egyszerű.

Először is lépjél teljesen ki az X-ből. Ha session-kezelést használsz, kattints a Tappancs menüben lévő Kilépés menüpontra. Ha ez nem működik, nyomd le a Control és az Alt gombokat, majd a "backspace"-t is. Ha még ez sem működik és most egy XDM vagy GDM üdvözlő képernyő néz vissza rád, válts át szöveges módba (control-alt-F1 sok rendszernél, olvasd el a rendszer dokumentációját, ha nem vagy benne biztos, lépjél be egy másik felhasználó nevében, és használd a su parancsot egy xtermben, ha minden kötél szakad).

Ezek után, a beállítások törléséhez, persze ha éppen nem használsz X-et, töröld a ~/.gnome/session fájlt. A következő alkalommal, hogy elindítod az X-et, vagy a GDM felületéről jelentkezel be, el kell induljon az alapértelmezett ablakkezelő, a panel, a gmc és a Súgó-böngésző.

Elindítottam a GNOME-ot session-kezeléssel, miért csak a szürke képernyő bámul vissza rám (nincs panel, meg semmi...)?

Ha session-kezelést használsz és a GNOME nem talál egy session-t sem, ez történik. Először is, próbáltad már visszaállítani a session-kezelés alapértelmezett beállításait (lásd feljebb)? Ha ez nem segít, akkor a gnome-session nem találja a default.session fájlt. Az 1.03-as és újabb verziójú gnome-core csomagban a kérdéses fájl a $prefix/share/gnome könyvtárban kell legyen. A régebbi változatoknál pedig a $prefix/share könyvtárban. Ha ez a fájl hiányzik, telepítsd újra a gnome-core csomagot.

Hogyan mondjam meg a session-kezelésnek, hogy milyen ablakkezelőt használjon?

Ez keményebb dió mint gondolnád, mert a válasz attól függ, hogy a GNOME melyik verzióját használod. A legegyszerűbb megoldás, ha az Ablakkezelő beállításait használod a control-center-ben. Ha ez valamilyen oknál fogva nem működik, így kell csinálni:

A gnome-core 1.03-as vagy régebbi változatánál, az ablakkezelő nevét egy default.wm fájlba kell írni. A rendszer alapértelmezett beállítását tartalmazó fájl vagy a $prefix/share/gnome vagy a $prefix/share könyvtárban kell legyen, abban, amelyik a default.session fájlt tartalmazza.

A default.wm fájlból minden felhasználó tarthat egy saját példányt, ha nem a rendszer alapbeállításában megadott ablakkezelőt akarja használni, a ~/.gnome könyvtárban. A default.wm fájlnak így kell kinéznie:

[Default]
WM=akarmi

ahol az akarmi-t a megfelelő ablakkezelő nevével kell helyettesíteni. Ha a rendszer alapértelmezett ablakkezelőjét akarod megváltoztatni, lehet hogy módosítanod kell a default.session fájl tartalmát is.

A gnome-core 1.04-es vagy későbbi változataiban, mindez sokkal egyszerűbb. Állítsd be a WINDOW_MANAGER környezeti változót a kedvenc ablakkezelődre, és indítsd el az X-et. Ha ez a változó nincs beállítva, a GNOME indulásakor lefuttat egy szkriptet, ami felderíti, hogy milyen ablakkezelők vannak telepítve, és kiválasztja a legjobbat ezek közül. Továbbra is használhatod a ~/.gnome/default.wm fájlt, ha az a megoldás szimpatikusabb.

Úgy tűnik, hogy minden működik, de az ikonok nagy része helyett fekete négyzeteket vagy véletlenszerű ábrákat látok. Hogyan csalogathatom elő az ikonokat?

A GNOME által használt ikonok nagy része PNG formátumú képfájl, ezeket a rendszer a libpng és az Imlib könyvtárak segítségével jeleníti meg. A gond az, hogy az Imlib egyes részei szeretnek kényeskedni, rossz kedvüket azzal mutatják ki, hogy szemetet jelenítenek meg a képernyőn (a fekete négyzet csak tisztább szemét).

Van néhány dolog, ami ezt eredményezheti. Általában egy rossz, hiányzó vagy összezavarodott libpng a bűnös. Ha a libpng-nek az 1.0.2-es verziója van telepítve, már meg is találtad a hibát, ez a verzió ugyanis használhatatlan. Használd az 1.0.1-est vagy az 1.0.3-ast vagy annál újabbat. Ha nincs feltelepítve libpng, az könnyen kiderül: ha nincs a rendszereden "libpng.so" vagy "libpng.so.2" fájl, és egyébként osztott programkönyvtárakat használsz, akkor szerezz egyet és telepítsd fel. Hogy azt megállapítsd, hogy megzavarodott-e a libpng-d, nézd meg, hogy nincs-e több példányban fent a "libpng.so" és a "libpng.so.2. Ha ez a helyzet, töröld le mindet, és telepítsd a megfelelő verziót.

Egy másik lehetséges gond, amit tapasztaltam az egyik gépemen (RedHat, AMD5x86 processzorral és egcs fordítóval), az optimalizálásból ered. Ha az Imlib-et vagy a glib-et bármilyen optimalizálással fordítom, a fent leírt problémával találom magam szemben (az Imlib a glib gmodule részét használja a PNG kód betöltéséhez). A két említett csomagot fordítsd le újra optimalizálás nélkül. Ez segíthet a problémán. Amennyire meg tudom ítélni, ez a fordító hibája, nem a GNOME-é.

Hallottam olyat is, hogy a fent leírt problémát okozhatják az ImageMagick régebbi változatai. Ha nincs jobb ötleted, próbáld meg törölni, vagy frissíteni az ImageMagick-et.