Specifikusan a fordítás során jelentkező problémák

Mit jelent az, hogy undefined reference to 'compress'?

Ez általában azt jelenti, hogy a tömörítésért felelős programkönyvtár (libz) nem található, vagy nem működik. Először nézd meg, hogy fel van-e telepítve. Ha nincs, keress egyet, és telepítsd fel. A könyvtár része minden nagyobb Unix és Unix-jellegű rendszernek.

Ha fel van telepítve, de továbbra is kapod a hibaüzenetet, nézd meg, hogy nincs-e több példányban fent a libz. Tipikusan problémát szokott okozni a /usr/X11R6/lib-ben megbúvó példány, ezt az XFree86 telepíti. Valószínűleg nyugodtan törölheted, de ha nem mered, az is jó, ha csak átnevezed mondjuk libz.so.átnevezve, így nem fogja a linker megtalálni, és ha máshol libz-vel kapcsolatos problémák adódnak, még mindig visszanevezheted.

Mi az az AC_TRY_RUN, és miért kapok ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseket (warning-okat)?

Néha, amikor az aclocal-t, autogen.sh-t vagy a make-et futtatod ilyen üzeneteket kaphatsz: configure.in:171: warning: AC_TRY_RUN called without default to allow cross compiling. Ettől nem kell kétségbe esni, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod, hacsak nem keresztfordítasz (cross compile).

Ha még mindig kíváncsi vagy, a keresztfordító, vagy cross compiler egy adott platformon működő fordító, amit használhatsz arra is, hogy egy másik platformra generáljon futtatható kódot. Például valakinek van egy Intel processzoros GNU/Linux-ra telepített GCC-je, és ezzel a fordítóval készít binárisokat, amelyek egy MIPS processzoros SGI dobozon fognak futni. Ez a keresztfordító.

Az AC_TRY_RUN makró megpróbál lefordítani és futtatni egy kódrészletet. Ezt arra használjuk, hogy eldöntsük, egy adott kódrészlet működni fog-e a gépeden, vagy nem, és ez alapján változtatunk a beállításokon. Ha keresztfordítassz, nem tudod futtatni a kód részletet, mert azt nem ugyanarra az architektúrára szánod, mint amin fordítod. Az AC_TRY_RUN makrónak van egy paramétere, amivel meg lehet neki mondani, hogy mit csináljon ilyen esetben, de még nem teszteltük a GNOME keresztfordítását, tehát még korai lenne ezt az értéket beállítani. E paraméter hiánya miatt kapod a szóban forgó figyelmeztetést.

A program fordítása közben a gnome-gen-mimedb szegmentációs hibával leáll

Ez azt jelenti, hogy nem jó a db 1.85 csomagod, frissítsd újabb verzióra a db programkönyvtáradat