.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Bejelentkezés hálózaton keresztül

Az egy hálózaton levő számítógépek általában egyetlen kábellel vannak összekötve. Amikor hálózaton keresztül kommunikálnak, a gépek azon programjai, melyek részt vesznek a kommunikációban egy virtuális kapcsolatban (virtual connection) vesznek részt, ami olyan, mint egy képzeletbeli kábelre való csatlakozás. Amíg a kapcsolat bármelyik oldalán levő programok foglalkoznak a virtuális kapcsolattal, addig monopóliumuk van erre a ''kábelre''. Mivel viszont a kábel nem valódi, csak képzeletbeli, a számítógépek egyszerre több virtuális kapcsolatot is fenntarthatnak egyetlen fizikailag létező kábelen keresztül. Emiatt egyszerre több program is képes azonos kábelen kommunikálni, egymást nem zavarva és egymással nem törődve. Továbbá több számítógép is lehet egyetlen kábelen, mert a virtuális kapcsolat két számítógép közt létezik, és a többi számítógép figyelmen kívül hagyhatja a rájuk nem tartozó kommunikációt.

Ez a valóság egy bonyolult és kissé túl elvonatkoztatott leírása. Arra azonban jó, hogy megértsük, miért különbözik a hálózati bejelentkezés a normálistól. A virtuális kapcsolat akkor keletkezik, amikor két program, két különböző számítógépen kommunikálni akar. Mivel viszont elvileg minden számítógépről minden számítógépre megengedett a bejelentkezés, a lehetséges virtuális kapcsolatok száma igen nagy. Emiatt nem célszerű minden lehetséges bejelentezére külön getty -t futtatni.

Ennek megfelelően egy inetd  processz kezeli az összes lehetséges hálózati bejelentkezést, azaz ez játssza a login  szerepét. Amikor ez egy bejövő hálózati bejelentkezést észlel (azaz észrevesz egy másik számítógéphez vezető új virtuális kapcsolat kialakulását), új processzt indít annak az egy bejelentkezésnek kezelésére. Az eredeti processz pedig folytatja a várakozást a további bejelentkezési igényekre.

Hogy az egész még bonyolultabb legyen, több mint egy protokoll létezik a hálózati bejelentkezésekre. A két legfontosabb a telnet  és az rlogin . Továbbá sokféle virtuális kapcsolat is létrehozható (az FTP, Gopher, HTTP és más szolgáltatásokhoz). Nem lenne hatékony, ha külön processz figyelné a különféle kommunikációkat, ezért csak egyetlen figyelőprogram van, ami mindezekkel törődik, és a megfelelő programot indítja a szolgáltatás biztosítására. Ez a program a inetd , melyről a ''Linux Network Administrators' Guide''-ban található bővebb információ.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)