.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Bejelentkezés terminálokon keresztül

A 8.1. ábra megmutatja, hogy történnek a terminálon keresztüli bejelentkezések. Először az init  megbizonyosodik arról, hogy van egy getty  program a terminál (vagy konzol) csatlakoztatására. (Ha nincs, akkor indít egyet.) A getty  figyel a terminálra és arra vár, hogy egy felhasználó jelezze belépési szándékát. Ez általában valaminek a begépelését jelenti. Amikor észrevesz egy ilyen kísérletet, a getty  egy üdvözlő üzenetet küld, ami a /etc/issue  fájlban található, majd bekéri a felhasználó nevét, végül futtatja a login  programot. A login  megkapja a felhasználó nevét (username) paraméterként, és bekéri a jelszót. Ha a jelszó megfelelő volt, a login  elindítja a felhasználónak beállított burokprogramot (shell-t), ellenkező esetben kilép, és megszakítja a folyamatot. (Általában a felhasználónak van egy-két próbálkozási lehetősége előtte, számítva a véletlen félregépelésekre.) A kilépés után az init  észreveszi, hogy a folyamat megszakadt, és egy új getty -t indít a terminálra.


  
8.1. ábra: Bejelentkezés terminálon keresztül: az init , getty , login , és a burok kölcsönhatása.
\includegraphics[height=10cm]{logins/logins-via-terminals.ps}

Figyeljük meg, hogy az init  által fork  rendszerhívással indított egyetlen új processz a getty , és a login  csak ezt helyettesíti az exec  rendszerhívás útján.

Egy külön program szükséges a felhasználó észrevételére a soros vonalakon keresztül való bejelentkezésekkor, mivel a terminál aktívvá válásának felismerése bonyolult lehet. A getty  alkalmazkodik a kapcsolat sebességéhez és egyéb beállításaihoz, ami különösen a betárcsázó kapcsolatoknál fontos, ahol ezek a paraméterek hívásról hívásra változhatnak.

A getty  és init  programoknak több változata használatos, és mindegyiknek van előnye és hátránya is. Jó ötlet, ha először a rendszeren meglevőket tanulmányozzuk, majd a más változatokat. (A ''Linux Software Map'' segíthet a más változatok megkeresésében.) Ha nincsenek betárcsázós vonalaid, akkor többnyire nem kell törődni a getty  programmal, de az init  továbbra is fontos lehet.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)