.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


  
A /var fájlrendszer

A /var  olyan adatokat tartalmaz, melyek a rendszer normális üzeme alatt megváltoznak. Ez rendszerspecifikus, azaz nem osztható meg a hálózaton más számítógépekkel.

/var/catman 
A kézikönyvlapok cache-e, melyek meg lettek formázva. A kézikönyvlapok forrásai általában a /usr/man/man* -ban vannak. Néhány kézikönyv lap előformázva is jön már az installációkor, ezeknek helye a /usr/man/cat* . A többi kézikönyv lapot első megnézésük előtt formázni kell; a megformázott változat ezután a /var/man -ba kerül, így a következő megnézéskor nem kell várni a formázásra. A /var/catman  gyakran az ideiglenes könyvtárakhoz hasonlóan automatikusan törlődik.

/var/lib 
Fájlok, melyek a normál üzem során változnak.

/var/local 
Változó adatok a /usr/local  programjaihoz. Megjegyzendő, hogy akár lokálisan installált programok is használhatják a /var  egyéb könyvtárait, ha szükséges, pl. a /var/lock  esetében.

/var/lock 
Lezáró (lock) fájlok. Sok program követi azt a szokást, hogy egy lezáró fájlt hoz létre ebben a könyvtárban, hogy jelezze azt, hogy egy adott eszközt vagy fájlt használ. Más programok ezt figyelhetik, és nem kísérlik meg annak használatát, ha a lezáró fájl létezik.

/var/log 
Naplófájlok (log files) a különböző programokhoz, pl. a login -hoz (/var/log/wtmp , amely a be- és kijelentezéseket naplózza), a syslog -hoz (/var/log/messages , ahol minden kernel- és rendszerprogram üzenet tárolódik). A /var/log -beli fájlok gyakran szabálytalanul nőnek és célszerű szabályos időközönként törölni őket.

/var/run 
Fájlok, melyek a következő boot-ig érvényes rendszerinformációkat tartalmaznak. Például a /var/run/utmp  a pillanatnyilag bejelentkezett felhasználókról tárol információt.

/var/spool 
Várakozási sorok (pl. a levelezéshez és a nyomtatáshoz) könyvtárai. Mindegyik spool-nak külön alkönyvtára van, pl. a levelesládák a /var/spool/mail -ben vannak.

/var/tmp 
Nagyobb méretű ideiglenes fájlok, vagy olyan állományok, melyeknek hosszabb ideig kell létezniük, mint amit a /tmp  megenged. (Igaz, lehet, hogy a rendszeradminisztrátor nem tűr meg nagyon régi fájlokat itt sem.)

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)