.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


  
A /usr fájlrendszer

A /usr  fájlrendszer gyakran nagyon nagy, mert lényegében minden program ide kerül az installáláskor. A /usr  fájljai rendszerint egy Linux disztribúcióból (terjesztésből) származnak; a helyileg installált programok és egyebek a /usr/local -ba kerülnek. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszert a terjesztés egy új változatával frissítsük, vagy akár egy teljesen új terjesztéssel, anélkül, hogy mindent újra kellene installálni. A /usr  néhány alkönyvtárát az alábbiakban röviden ismertetjük, a kevésbé fontosakról az FSSTND-ból szerezhetünk információkat.

/usr/X11R6 
Az X Window System minden fájlja. Az X fejlesztésének és installálásának egyszerűsítése érdekében az X-hez tartozó fájlok nem integrálódnak be a rendszer egyéb részei közé. A /usr/X11R6  alatt található könyvtárak szerkezete a /usr  felépítéséhez hasonló.

/usr/X386 
Hasonló a /usr/X11R6 -hoz, de az X11 5-ös változata számára.

/usr/bin 
Majdnem minden felhasználói parancs itt van. Néhány a /bin  és az /usr/local/bin -ben is található.

/usr/sbin 
Rendszeradminisztrációs programok, melyek nem szükségesek a gyökér fájlrendszer számára, pl. a legtöbb kiszolgáló program.

/usr/man , /usr/info , /usr/doc 
Kézikönyv lapok, GNU Info dokumentumok és vegyes dokumentáció fájlok. (Ebben a sorrendben.)

/usr/include 
Fejléc (header) fájlok a C programozási nyelvhez. A következetesség miatt a /usr/lib  alatt kellene lennie, de a megszokás miatt ez a név maradt használatban.

/usr/lib 
Programok és alrendszerek nem változó adatfájlai, többek között globális (system-wide) konfigurációs fájlok. A lib név a `library'-ból származik; eredetileg a programozási szubrutinok voltak elhelyezve itt.

/usr/local 
A helyileg installált szoftverek és egyéb fájlok.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)