IX. Fejezet: A leggyakrabban előforduló hibaüzenetek

IX.7. A make "Error 139" hibaüzenetet jelez

A fordító (GCC) core dump-ot gyártott. Valószínűleg egy régebbi, bug-os GCC-t használtunk. Érdemes beszerezni a legújabb verziójú GCC-t. A másik lehetőség, hogy betelt a swap területünk (további információkért ld. VI. fejezet 6. pontja: Ha az X vagy a GCC fut, nagyon lelassul a gép.)

Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor memória vagy lemezhibáról lehet szó.Ellenőrizzük le a SIMM-ek beállításait: "clock rate"-et, a "wait states"-t valamint a "refresh timing"-ot valamint a cache-t (gyakran a hardver kézikönyvek is félrevezetőek). Hibás lehet a RAM, az alaplap, de a diszk-kontroller is.

A Linux, csakúgy mint bármely Unix, kitűnő memória tesztelő - sokkal jobb, mint bármely DOS alapú memória tesztelő-program.

A tapasztalatok szerint néhány x87 matematikai koprocesszor klón is okozhat problémát;ilyenkor meg lehet próbálni lefordítani a kernelt koprocesszor-emulációval (ld. VII. fejezet 6. pont: Hogyan kell a kernelt frissíteni/újrafordítani?). Szükségünk lehet a "no387" kernel parancsra is, melyet a LILO promphoz kell beírni (ha ezt nem tesszük meg, akkor az emuláció ugyan benne lesz a kódban, de nem fogja használni a rendszer).Tartalomjegyzék