VI. Fejezet: Különböző, gyakran előforduló problémák megoldásai

VI.6. Ha az X vagy a GCC fut, nagyon lelassul a gép.

Nagy valószínűséggel nincs elég operatív memóriánk (RAM), és a rendszer sokszor használja a swap-et. Ekkor az összes Linux alatt futó program a merevlemezt használja, mert a memóriában nem férnek el, ilyenkor a Linux szinte használhatatlanná válik. A megoldás az, hogy ne futtassunk egyszerre túl sok programot, vagy vásároljunk a gépünkbe több memóriát. Ezen kívül memóriát szabadíthatunk fel azzal is, ha a kernelt kevesebb opcióval újrakonfiguráljuk és újrafordítjuk (ld. VII. fejezet 6. pontja: Hogyan kell a kernelt frissíteni/újrafordítani?).

A swap konfigurálásával kapcsolatban bővebb információhoz juthatunk, ha elolvassuk az Installation-HOWTO-t és az Installation and Getting Started Guide című kézikönyvet (ld. II. fejezet 1. pont: Hol találhatók a Linux-HOWTO-k és egyéb dokumentációk?) ld. még IV. fejezet 6. pontja: Mit tegyünk, ha nem működik a swap területünk?

A free program kiírja, hogy mennyi memóriát és swap-et használunk, de a következő paranccsal is ugyanezt kapjuk: cat /proc/meminfo.

Ha a kernel úgy van konfigurálva, hogy használjon ramdisk-et, akkor ez is elpocsékolt memória lehet, ez is okozhatja a gépünk lassulását. A ramdisk megszüntetéséhez használjuk a LILO-t vagy az rdev parancsot (olvassuk el a LILO dokumentációját vagy az rdev kézikönyvét - man rdev)Tartalomjegyzék