II. Fejezet: Mi hol található a hálózaton?

II.1. Hol találhatók a Linux-HOWTO-k és egyéb dokumentációk?

A következő helyeken találhatjuk meg a Linux-HOWTO dokumentációkat:

A Linuxal kapcsolatos FTP helyek teljes listáját a II. fejezet 5. pontja alatt találjuk: Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?

Ha nincs hozzáférésünk az FTP-hez, akkor próbálhatjuk az FTP-by-mail-t is (ennek segítségével email-en keresztül is FTP-zhetünk). A következő FTP-mail szervereket használhatjuk, pl. : ftpmail@decwrl.dec.com, ftpmail@doc.ic.ac.uk, ftp-mailer@informatik.tu-muenchen.de.

A Linux-HOWTO-k teljes listáját a ../docs/HOWTO könyvtárban találjuk a HOWTO.INDEX nevű fájlban, de következzen itt is egy lista (amely talán nem teljes):

Linux INFO-SHEET Linux META-FAQ
Bootdisk HOWTO Busmouse HOWTO
CDROM HOWTO Commercial HOWTO
Danish HOWTO Distribution HOWTO
DOSEMU HOWTO ELF HOWTO
Ethernet HOWTO Firewall HOWTO
Ftape HOWTO German HOWTO
HAM HOWTO Hardware HOWTO
Installation HOWTO Japanese Extensions HOWTO
Kernel HOWTO Keystroke HOWTO
Mail HOWTO MGR HOWTO
NET-2 HOWTO News HOWTO
NIS HOWTO (NIS=Sun's YP) PCI HOWTO
PCMCIA HOWTO Printing HOWTO
Printing Usage HOWTO PPP HOWTO
SCSI HOWTO SCSI-Programming HOWTO
Serial HOWTO Sound HOWTO
Term HOWTO Tips HOWTO
UPS HOWTO UUCP HOWTO
XFree86 HOWTO

A legtöbb dokumentum folyamatosan változik, állandóan frissítik tartalmukat. Amennyiben nem találjuk a választ valamely kérdésre egy HOWTO-ban keressük fel az egyik FTP szervert és hozzuk le a legfrissebb változatot. Ezen kívül több ún. mini-HOWTO-t találunk a következő helyen:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/HOWTO/mini/

A WRITING nevű fájl tartalmazza azokat a HOWTO-kat, melyek kibocsájtás előtt állnak.

A HOWTO dokumentációk koordinálását Greg Hankins (gregh@cc.gatech.edu) végzi.


Magyarul-HOGYAN
Hogyan vegyük rá Linux-os programjainkat, hogy ékezetes magyar betűinket is használni tudjuk? Bár még messze nem befejezett a Magyarul-HOGYAN, de már nagyon jól használható. Nemcsak a szerző várja nagy örömmel a további ötleteket, hanem minden magyar Linux felhasználó!

Magyarországi HOWTO-tükrök:

http://www.vma.bme.hu/linuxdoc/HOWTO/
http://www.cab.u-szeged.hu/linuxdoc/HOWTO/


A Linux Documentation Project (Linux Dokumentációs Projekt) által készített angol nyelvű Linux "könyvek" a következő helyen találhatók:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/LPD/

Jelenleg az alábbi kézikönyvekhez lehet hozzáférni:


Magyar nyelvű Linux Dokumentáció Projekt

Létezik egy nagyon friss, linux-doc nevű levelezési lista is Magyarországon, amelynek főként az a feladata, hogy a Linux dokumentációk angolról magyarra fordítását végző önkéntesek munkáját megkönnyítse és hogy további segítők zökkenőmentes belepését elősegítse. Beléphet bárki, aki szívén viseli a Linux magyarországi szélesebb körű elterjedését. A listához való felíratkozáshoz küldjünk egy email-t a listserv@tohotom.vein.hu címre, a 'subject' mezőt hagyjuk üresen és a levél törzsébe írjuk a következőt:

subscribe linux-doc vezetéknév keresztnév

Egy Unix shell parancssorából a következőképpen íratkozhatunk fel:

echo "subscribe linux-doc nev" | mail listserv@tohotom.vein.hu

A levél elküldése után kapnunk kell egy válaszlevelet, amelyben további segítő információkat találunk. Ezt követően már írhatjuk is a leveleinket a linux-doc@tohotom.vein.hu címre. Ha problémáink merülnének fel a lista használatával kapcsolatban (pl. nem tudunk fel- vagy leíratkozni), akkor írjunk Magossányi Árpádnak a mag@tas.vein.hu vagy Kolics Bertoldnak a bertold@tas.vein.hu címre.

Első lépésként a Linux Installation and Getting Started Guide v2.2.2 és a LINUX-FAQ (ez a link az eredeti verzióra mutat) teljes lefordítása lett feladatul kitűzve. Az előbbi a szerző, Matt Welsh, beleegyezésével az első olyan fordítás lehet a világban, amely a Linux fejlődését figyelembe véve a legaktuálisabbra készülhet, kiegészítve illetve módosítva a könyvben leírtakat. Természetesen mindenki számára szabadon és ingyen hozzáférhető lesz a magyar változat is.

A fordítók munkájának a megkönnyítésére jöttek létre az alábbi oldalak, ahol bárki segíthet és kifejtheti véleményét a lenti oldalakon keresztül is:


A jelenleg Unixal kapcsolatos könyvek:


Tartalomjegyzék