VII. Fejezet: Hogyan tudjuk ezt megcsinálni? Hogyan találjuk ki, hogy ...?

VII.6. Hogyan kell a kernelt frissíteni/újrafordítani?

Olvassuk el a Kernel-HOWTO-t és azt a README fájlt, amelyik az eredeti kernel forráskóddal érkezi. Ezt a következő helyen találjuk:

ftp://ftp.funet.fi/pub/OS/Linux/PEOPLE/Linus/

Az ftp.funet.fi mára elég túlterhelt, ezért lassú is. Próbáljuk meg a kernel forrásanyagot egy tükrözésről beszerezni (ld. II. fejezet 5. pont: Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?). A kernel forráskód minden bizonnyal megtalálható a számítógépünkön (amely valamely disztribúcióval érkezett), ez a kernel valószínűleg már nem a legfrissebb, de ez nem jelenti feltétlen azt, hogy azonnal upgrade-elnünk kell.

Miután az lefordított kernelt a root könyvtárban elhelyeztük, azután mindig le kell futtani a LILO-t. A legújabb Makefile-okban már van egy olyan lehetőség, amely elvégzi ezt a feladatot is, csak adjuk ki a make zlilo parancsot!

Ha a kernel verziójának második számjegye (az ún. minor verziószám) páratlan, akkor tesztelés alatt álló kernelekről van szó (pl. 1.1.x, 1.3.x), a stabil kernelek minor verziószáma mindig páros (pl. 1.0.x, 1.2.x). Ha van kedvünk a tesztelés alatt álló kernelekkel dolgozni, akkor érdemes megrendelnünk a linux-kernel levelezési listát (ld. II. fejezet 8. pontja: Milyen Linuxal kapcsolatos levelezési listák léteznek?)

Russel Nelson mindig elküldi az egyes kernelek közti változások összegzését a comp.os.linux.development hírcsoportnak. Ezek a következő helyen vannak archíválva:

ftp://ftp.emlist.com/pub/kchanges/Tartalomjegyzék