II. Fejezet: Mi hol található a hálózaton?

II.8. Milyen Linuxal kapcsolatos levelezési listák léteznek?

A Linux fejlesztői elsősorban Majordomo szervert használnak a majordomo@vger.rutgers.edu címen. Küldjünk egy levelet, melynek tartalma a "lists" legyen, ekkor ekkor kapunk egy listát a listákról (!). Ha a levélben a "help" szó szerepel, kapunk egy szokványos Majordomo help-fájlt, amiben részletesen le lesz írva, hogy hogyan tudunk fel- és leiratkozni.

Jegyezzük meg, hogy ezeknek a listáknak a többségét a Linux fejlesztői használják, hogy megbeszéljék egymás között a technikai és a fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket. Ezeket a listákat nem az újdonsült Linux felhasználóknak szánták!

Létezik egy linux-newbie lista is (a kezdők számára), ahol nincs az a kérdés, ami nagyon nagy butaságnak számítana, itt minden kérdést fel lehet tenni. Sajnos ezt a listát kevés nagy gyakorlattal rendelkező felhasználó olvassa, ezért a lista forgalma meglehetősen alacsony.

A niksula.hut.fi ugyancsak egy régi lista-szerver, a vger-en található listákat it csatornáknak hívják (channels). A listákat üzemeltető szoftverek itt a weird (természetfölötti) és a flakey , és a lista tulajdonoshoz írt levelek a /dev/null-ba másolódnak, ugyanis aki annak idején beindította a listákat, már nem olvassa a leveleket.

A niksula lista-szerver akkor küld egy help-fájlt (segítség), ha egy üres levelet küldünk a következő címre: linux-activists-request@niksula.hut.fi.

Ha le akarunk iratkozni a "CHANNEL" nevű listáról, akkor egy ehhez hasonló levelet postázzunk:

From: you@domain.org
To: linux-activists-request@niksula.hut.fi
Subject: irrelevant

X-Mn-Admin: leave CHANNEL

Ne tegyük az X-MN-Key sort véletlenül se az üzenetet tartalmazó részbe, mert akkor a listára kerül a levelünk.

Mielőtt megváltoztatjuk az email címünket, feltétlenül iratkozzunk le a niksula listáiról, mert különben egy ilyen email változás után - egy kis tervezési malőr miatt - soha többé nem fogunk tudni leiratkozni.

Az ANNOUNCE lista a comp.os.linux.announce hírcsoport egy kivonata, melyet elsősorban a Usenet eléréssel nem rendelkező felhasználóknak hoztak létre. A niksula.hut.fi viszont a túlterheltség miatt nagyon lelassult, ezért inkább ajánlatos a news-digests.mit.edu lista-szerver szolgáltatásait igénybe venni (ld. II. fejezet 7. pont: Ha nincs hozzáférési lehetöségünk a hírcsoportokhoz, akkor honnan szerezhetünk információkat?).


Magyar Linux Felhasználók Levelező Listája

Működik egy magyarországi levelező lista, amelynek a témája a Linux. Ide megírhatjuk Linux-os kérdéseinket, problémáinkat, javaslatainkat, tapasztalatainkat; vagyis ahová bármi Linux-szal kapcsolatos dolgot email-ben megírhatunk. A listához való csatlakozáshoz küldjünk egy email-t a linux-request@cc.u-szeged.hu címre. A 'subject' mezőt hagyjuk üresen és a levél törzsébe írjuk a következőt:

subscribe vezetéknév keresztnév

Egy Unix shell parancssorából például a következőképpen íratkozhatunk fel:

echo 'subscribe Vezetéknév Keresztnév' | mail linux-request@cc.u-szeged.hu

A levél elküldése után kapnunk kell egy válaszlevelet, amelyben további segítő információkat fogunk találni. Többek között azt is, hogy most már nyugodtan írhatunk leveleket a linux@cc.u-szeged.hu címre. Ha bármilyen problémánk felmerülne a levelező listával kapcsolatban (pl. nem tudunk fel- vagy leíratkozni, esetleg a lista automatikusan töröl bennünket), akkor írjunk Dévényi Károlynak a devenyi@inf.u-szeged.hu címre.


Tartalomjegyzék