XII. Honnan kaphatunk további segítséget?

XII.1. Megválaszolatlan kérdések

Mielőtt bármilyen kérdést feltenne az olvasó, arra kérjük, hogy tanulmányozza végig tüzetesen ezt a FAQ-ot! Igen, valóban hosszú ez az anyag, mégis jobb megoldás elolvasni, mint több ezer ember előtt bolondot csinálni magunkból egy hírcsoportnak küldött kérdés miatt.

Az eredeti, angol nyelvű FAQ szerzője, Ian Jacksonnak (ijackson@nyx.cs.du.edu) csak akkor jelezzük az észrevételeinket, ha a kérdéses rész az angol nyelvű FAQ-ban is szerepel.

A magyar nyelvű Linux FAQ szerkesztői szívesen vesznek minden fordítással vagy szerkesztéssel kapcsolatos észrevételt, javítást vagy kiegészítést. Ezeket személyes levelekben is el lehet küldeni, de a Hungarian LDP csapatnak van egy saját levelezési listája, ez a linux-doc@tohotom.vein.hu.

Olvassuk el a megfelelő Linux Documentation Project könyvet (ld. II. fejezet 1. pont: Hol találhatók a Linux-HOWTO-k és egyéb dokumentációk?).

Ha újak vagyunk Unix környezetben, akkor olvassuk el a comp.unix.questions hírcsoport FAQ-ját és a többi comp.unix.* hírcsoportokat, melyek lényegesek lehetnek egy kérdéssel kapcsolatban.

A Linux operációs rendszer tulajdonképpen egy Unix klón, tehát szinte minden, ami a Unixra vonatkozik, az a Linuxra is vonatkozik. A FAQ-okat a következő helyen keressük:

ftp://rtfm.mit.edu/pub/usenet/news.answers/

Ha nincs hozzáférésünk ftp-hez, akkor a mail-server@rtfm.mit.edu levélben is el tudja ezeket a fájlokat küldeni. Az ftp szerver anyaga több helyen tükrözve van, nézzük meg a news-answers/introduction könyvtárat!

Érdemes elolvasni egy adott kérdéssel kapcsolatban az odavágó HOWTO-t is. A lényeges ftp helyeken is körül lehet nézni.

Próbálkozzunk, kísérletezzünk, ez a legjobb módja a Unix és a Linux megismerésének.

Olvassuk el mindig a dokumentációkat! Ellenőrizzük le a manpage-eket, melyek a rendszer használata közben lekérdezhető kézikönyv lapok. Próbáljuk ki a "man -k <tárgy>" parancsot, ez gyakran kiad egy listát a kérdéshez tartozó manpage-ekről.

Ellenőrizzük az Info dokumentációt az Emacs-ben (<Ctrl>-h i -a Ctrl és a "h" együtt lenyomva, majd pedig az "i"). Ez nem csak az Emacs-re érvényes, a GCC dokumentációját is lekérhetjük így.

Gyakran a programokhoz jön egy README fájl is, amely a telepítési és használati utasításokat tartalmazza.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kérdéses program nem sérült-e, vagy nem elavult-e. Ha igen, akkor töltsük le újból!

Olvassuk a comp.os.linux.announce hírcsoportot, ez gyakran tartalmaz hasznos információkat minden Linux felhasználó számára.

Az általános X Window kérdések a comp.windows.x.i386unix hírcsoporthoz tartoznak, nem a comp.os.linux.x-hez. Mielőtt kérdeznénk, olvassuk végig az adott hírcsoport FAQ-ját!

Ha mindezeket végigpróbáltuk, csak akkor tegyük fel a kérdésünket egy hírcsoportnak! Ehhez viszont olvassuk el a XII. fejezet 2. pontját: Milyen információ kell egy sikeres válaszhoz?Tartalomjegyzék