XII. Honnan kaphatunk további segítséget?

XII.2. Milyen információ kell egy sikeres válaszhoz?

Olvassuk el alaposan a következő tanácsokat, melyek arról szólnak, hogy hogyan kell segítséget kérni hírcsoportokban vagy email-en keresztül. Ha a megfelelő információkat is elküldjük, akkor nagyobb lesz annak az esélye, hogy egy szakértő vagy egy másik felhasználó motivációt érez majd magában és válaszol a kérésünkre.

A következő tanácsok mind hírcsoportokra, mind magánlevelekre vonatkoznak:
Bizonyosodjunk meg arról, hogy a problémát pontosan leírjuk, beleértve a következőket:

Hacsak nem küldünk hosszú forráskódokat vagy uuencode-olt fájlokat, nem nagy annak a valószínűsége, hogy nagyon hosszú lesz az üzenetünk, tehát inkább többet írjunk, mint kevesebbet.

Levelünkben használjunk érthető és világos Subject-et! Ne használjunk subject-nek olyan kifejezéseket, mint "Linux", "nem működik", "segítség" vagy "kérdés", stb. Inkább a program nevét, a hibaüzenet egy részletét vagy a furcsa viselkedés rövid, tömör leírását használjuk!

Ha olyan hibaüzenettel találkozunk, hogy "unable to handle kernel paging request", akkor kövessük végig a kernel forráskód README-jében található utasításokat ahhoz, hogy a számokat érthető formába tudjuk önteni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem valószínű, hogy bárki is segíteni tud, mivel ezek a számok, melyek funkciókat reprezentálnak, kernelről-kernelre változnak.

Helyezzünk egy olyan bekezdést levelünk elejére, mely egy rövid összefoglalást tartalmaz!

Ha szükséges, levelünk alján jelezzük, hogy a válaszokat magánlevélben kérjük, és majd a válaszok összegzését el fogjuk küldeni a hírcsoportnak (ezzel csökkentve az adott hírcsoport forgalmát, és növelve annak információ-tartalmát). Ezt támogathatjuk a headerben a "Followup-To: poster" mezővel. És végül, de nem utolsó sorban valóban tegyük közzé a válaszokat pár nap vagy hét múlva. Ne csak összemásoljuk őket egy fájlba, hanem összesítsünk! Ha beletesszük a SUMMARY (összefoglalás) szót is a subject-be, akkor annak sokan fognak örülni. Ha az összefoglalás olyan értékű, akkor a comp.os.linux.announce hírcsoportnak is elpostázhatjuk.

Győződjünk meg továbbá arról, hogy a levelünk ne tartalmazzon oda nem illő "References" mezőt, ez ugyanis azt jelezheti a hírcsoport számára, hogy levelünk egy vitasorozat része, és esetleg egy potenciális segítő unja már a témát, és törli az ezzel kapcsolatos összes levelet, így a mienket is.

Szintén jó ötlet azt is közölni a kérdésünkben, hogy mi már olvastuk az idevágó FAQ és HOWTO részleteket, ezáltal kevésbé valószínű, hogy az emberek át fogják ugorni a levelünket.

Jegyezzük meg, hogy ne tegyünk közzé egy magánlevelet sem a küldő jóváhagyása nélkül!Tartalomjegyzék