I. Fejezet: Bevezető és általános információk

I.1. Mi az a Linux?

A Linux egy POSIX szabványokat követő Unix implementáció, melyet hackerek csoportja ír az Interneten keresztül, Linus Torvalds munkáját folytatva.

A Linuxnak megvannak azok a tulajdonságai, melyeket egy mai modern Unix operációs rendszertől el lehet várni: a többfeladatúság (multitasking), virtuális memória, osztott könyvtárak (shared libraries), demand loading, shared copy-on-write, helyes memóriakezelés és TCP/IP hálózati protokoll-gyűjtemény támogatás (TCP/IP: Transmission Control Protocol/Internet Protocol:az Internet hálózati szabványa).

A Linux 386/486/586-os Intel vagy Intel kompatibilis személyi számítógépekre írt operációs rendszer, amely tökéletesen kihasználja a 80386-os processzor utasításkészletét. Más hardver-platformokra (architektúrákra) történő implementálása folyamatban van (ld. I. fejezet 4. pont: Milyen más processzorokat támogat a Linux?)

A Linux kernel (az operációs rendszer magja) a GNU szárnyai alatt fejlődik, és az ún. GNU General Public License-szel terjesztik. Erről többet az I. fejezet 6. pontjában lehet olvasni (ld. A Linux egy public domain szoftver? Szerzői joggal védett szoftver?)


Tartalomjegyzék