I. Fejezet: Bevezető és általános információk

I.4. Milyen más processzorokat támogat a Linux?

68000-es (68K) rendszerekre (Amiga, Atari) is folyamatosan fejlesztik a Linuxot, jelenleg már béta tesztelés alatt áll, és már X szerver is létezik hozzá. A Linux68K fejlesztéséről információkat szerezhetünk a Linux-680x0 levelezési listáról (ld. II. fejezet 8. pont: Milyen Linuxal kapcsolatos levelezési listák léteznek?). A Linux68K FAQ a következő helyeken lelhető fel:

http://pfah.informatik.uni-kl.de:8000/pers/jmayer/linux68k-faq
ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux/680x0/FAQ.gz

további információk olvashatók az alábbi web helyen:

http://www-users.informatik.rwth-aachen.de/~hn/linux68k.html

Az Atari fejlesztéssel kapcsolatban is létezik egy levelezési lista (címe: majordomo@phil.uni-sb.de, a subject maradjon üresen, a levél első sora a következő legyen: subscribe atarix), és egy anonymous ftp terület:

ftp://ftp.phil.uni-sb.de/pub/atari/linux/

A 68K alapú Macintosh Linuxal foglalkozó FAQ, a MacLinux FAQ a következő helyen található:

ftp://www.ibg.uu.se/pub/maclinux/FAQ.txt

további anyagok ugyanebben a könyvtárban:

ftp://www.ibg.uu.se/pub/maclinux/

Létezik Linux már PowerPC-re is. Az 1995. júliusi állapotban ugyan még csak a Motorola 1603-as processzorokat támogatta. Dolgoznak már a Motorola Ultra, PowerStack, RS/6000 és NuBus platformokon is. Akik be kívánnak kapcsolódni a fejlesztésbe, feliratkozhatnak egy levelezési listára (ld. II. fejezet 8. pont: Milyen Linuxal kapcsolatos levelezési listák léteznek?). Linux-PPC-FAQ a következő helyeken található meg:

ftp://liber.stanford.edu/pub/linuxppc/linux-ppc-FAQ
http://liber.stanford.edu/linuxppc/linux-ppc-FAQ.html

Linus Torvalds és Jim Paradis (paradis@sousa.amt.ako.dec.com vagy jrp@world.std.com) vezetik a Linux fejlesztését a 64 bites DEC AXP rendszerekre. A vger.rutgers.edu-n létezik egy levelezési lista is.

A MIPS processzorokra Ralf Baechle fejleszti a Linuxot, elsősorban az R4600-as munkaállomásokra. A Linux/MIPS FAQ és egyéb, MIPS-porttal kapcsolatos információ a következő helyen található:

ftp://ftp.waldorf-gmbh.de/pub/linux/mips/

A MIPS-re történő fejlesztéssel kapcsolatban is létezik egy levelezési lista (ld. II. fejezet 8. pont: Milyen Linuxal kapcsolatos levelezési listák léteznek?). Kérdéseket lehet feltenni a következő email címen: linux@waldorf-gmbh.de).

Az ARM processzorcsalád két tagjához létezik jelenleg Linux port; az egyik az ARM3-hoz, mely az Acorn A5000-hez illeszkedik és tartalmaz 82710/11-es I/O meghajtókat; a másik az ARM610-es processzorra íródott, az Acorn Risc PC-hez. A Risc PC port jelenleg kezdeti stádiumban van, a memóriakezelő rutinok nagy részét át kell írni. Az A5000-es fejlesztés béta teszt alatt áll, hamarosan kijön a végleges változat. Naprakész információkat kaphatunk a comp.sys.acorn.misc hírcsoporton keresztül, vagy a következő web helyen:

http://whirligig.ecs.soton.ac.uk/~rmk92/armlinux.html

A fejlesztést Martin Ebourne (mje@soton.ac.uk) vezeti.

David Miller (davem@caip.rutgers.edu) dolgozik a SPARC porton. A SPARC-Linux fejlesztése kezdeti stádiumban van.

A fent felsorolt Linux portok egyike sem lesz képes Linux/386-os binárisok futtatására.

Az Aleph 1 486-os kártyákhoz jelenleg stabil Linux port létezik. További információk:

http://www.ph.kcl.ac.uk/~amb/linux.html


Tartalomjegyzék