Előző Következő Tartalomjegyzék

8. Általános használat, jellegzetességek és hibák

8.1 Miért hal meg az XFree86 amikor elindítom?

Ezt már sokszor kérdezték, hogy ez miért történik, de általában valamilyen durva felületi hiba miatt. Kétségtelen, hogy az XFree86 is tartalmaz néhány hibát az ablak kezelő kódjaiban. Ez úgy válik láthatóvá, hogy néhány as-alkalmazás használat közben, más ablakokkal történ átfedéskor, az as-alkalmazások indításakor az X leáll. Ez általában az AfterStep indulásakor szokott elfordulni, akkor amikor a Wharf elindul.

A legjobb mód ennek a kiküszöbölésére a következő, adjunk egy "Wait" sort az autoexec fájlban minden Wharf-hoz, így valahogy:


Module  "I"     Wharf
Wait    "I"     Wharf

A menü ilyenkor a bal felső sarokban is megjelenik indításkor.

8.2 Miért lesz egyre lassúbb az AfterStep újraindítás után?

Az 1.0pre3-as verziókig volt egy hiba (talán memória kezelési hiba), ami okozta ezt a viselkedést. Mi úgy tudjuk, hogy ilyenkor ha a TextureMaxColors kicsi, át kell állítani '16 16 16 16'-ra, vagy '32 32 32 32'-re, és meg fog szűnni ez a gond. Az XFree86 32bpp színmélységénél szokott előfordulni, (vagy 16-nál is  kérlek erősíts meg ha így van), ha váltasz 8-bpp színmélységre, vagy másik X szerverre, a probléma nem lesz tovább látható.

Ez a probléma a 1.0pre4-ás változatban volt megtalálható, tudomásunk szerint. Frissíts!

Szerencsétlenül, néhány memóriakezelési hiba belekerül az 1.4.x-es sorozatba. Az 1.5-ös sorozatban javították ezt.

8.3 A Click-to-focus beállítás meghalt

Néha, miután az AfterStep-et futtatom click-to-focus (kattints az ablakra a fókusz elhelyezéséhez vagy valami ilyesmi lenne a rövid leírása a fókuszkezelő funkciónak*) módban, nem tudok átváltani egyik ablakról a másikra kattintással. Csak ikonméretre zsugorítás, és az ikon állapot megszüntetése, vagy a popup lista segítségével tudok váltani. Miért?
Ez egy furcsa hiba, amit a NumLock gomb aktiválása (néha a legkisebb) váltása okozhatja. Ez az 1.0pre4 előtti verziókban volt látható, a program akkor ellenőrizte a NumLock billentyűt.

Ez az 1.0pre5 verziótól eltűnt, tehát neked csak frissítened kell, ha ezzel a problémával találkozol.

Néhányan kérdezték, hogy hogyan lehet ezt a problémát újra megjeleníteni. Ha ez a gond megjelenik a gépeden, kérlek küld el az üzenetet listákra.

8.4 Mi az a 'Shade' dolog?

Shade egy ablak funkció, amit gyakran láthatunk Macintosh rendszereken. A teória szerint, eltűnteti az ablakot a fejlécbe. Például, az Xterm normálisan így néz ki:
         |------------------------------|
         |             Xterm            |
         |------------------------------|
         |                              |
         |                              |
         |                              |
         |                              |
         |                              |
         |------------------------------|
Amikor a shade efektet használom, az Xterm csak ennyi marad látható:
         |------------------------------|
         |             Xterm            |
         |------------------------------|
Ez tetszetős módon segít képernyő területet megtakarítani a ablak kezelő részéről. Néhányan az ikonizálást tartják előnyösebbnek.

Az 1.0pre3-as verzióig, a Shade nem működött megfelelően, mert ez úgy működött, hogy az ablak magasságot 0 pixekre állította, amit néhány alkalmazás nem kedvelt.

Az 1.0pre4 és a későbbi verziókban, a shade működött azokban az alkalmazásokban, amelyek ikonizálhatóak voltak, és tovább dolgozott az összes alkalmazással. Az volt a probléma, hogy az ablakot egy 'sticky' (ragadós) elemként kezelte, amit az összes virtuális képernyőn megjelenített. Nem kedveltek ezek az ikonok, mert nem lehetett megváltoztatni a tulajdonságukat. Ez a hiba.

A "sticky-shade" hibát az 1.5 sorozatban javították ki.

8.5 Amikor újraindítom az AfterStep-et, megöli az X-et. Mit tegyek?

Ez a hiba az AfterStep béta verzióra volt jellemző. Ha ilyen hibával találkozol, akkor az AfterStep egyik régi forgalmazását használod. Frissíts v1.0pre4 vagy későbbi verziókra, mert a hibát ott már javították. Ha esetleg megpróbálsz valamit csinálni, figyelembe kell venned az eszközök tagoltságát.

8.6 Mi a swallow-exec?

Ez az eszköz az 1.0pre4 (ezelőtt mint különáló elem jelent meg) verzióban mutatkozott be, mint egy olyan bejegyzés a Wharf-ban, amely a engedélyezi a kis alkalmazások használatát. Például, az asmail szeretném megjeleníteni a Wharf-ban, és úgy szeretném beállítani, hogy amikor rákattintok, indítsa el az e-mail olvasó programot. Ha az e-mail olvasó programod az exmh, a következőknek kell tartalmaznia ezeknek a soroknak:
       *Wharf "asmail" nil Swallow     "asmail" asmail &
       *Wharf "asmail" nil Warp        "-" exmh
Fontos, hogy mindkét sorban az elnevezés 'asmail', amivel a Wharf egyszerre két alkalmazást hív meg. Az AfterStep 'Warp'-nak hívott funkcióját kell használnod. Például, ha az xload ikonra kattintva a felső ablakban akarod elindítani, a következőket kell tenned:

            *Wharf "xload" nil Swallow "xload" xload -geometry 48x48-1-1 &
            *Wharf "xload" nil Exec "Top" xterm +sb -T Top -n Top -e top &

Ezentúl ez az alkalmazás felelős egy furcsa hibáért. Ehhez nézd meg a következő kérdést.

Fontos, hogy ezt az alkalmazást nem használták a későbbi verziókban. Van néhány as-alkalmazás, ami automatikusan el fogja indítani, ha a beállítás helyes, a megfelelő alkalmazást. Példaként, az asmail-hez szükséges egy speciális program, ami akkor indul, ha a bal gombbal kattintasz; ezt az asmail konfigurációs fájl tartalmazza. Ehhez hasonló az asload, aminek a parancssori opciója az "-exe", ami elindítja a megfelelő programot akkor, amikor bal gombbal rákattintasz.

8.7 Frissítettem 1.0pre4-ás, vagy egy későbbi verzióra, és a Wharf most nem működik. Mi történt?

Ez nem hiba, ez egy új jellegzetesség :-). Valóban, ez nem az, mivel ezek a  'Swallow-exec' 1.0pre4-es verzióban történő bevezetése miatt keletkeztek. A hiba javításához a következőket kell tenned:
  1. A .steprc fájlokban, keresd meg a következő kezdetű sort
  2.        *Wharf "" ...
  3. Ennek üresnek kell lennie, vagy olyan értéknek kell benne lennie, amelyik egyezik valamelyik Wharf bejegyzéssel. Ezen ismétlődő nevek okoztak esetenként problémát. Néhány kedvelt Wharf érték a következő 'xload', 'asmail', 'Pager', stb.
  4. Indítsd újra és ezzel javítottad a hibát.
Természetesen, a legjobb választás az, ha frissítesz 1.4.x-es, vagy egy újabb verzióra, és újrakonfigurálod a Wharf-ot.

8.8 Miért nem menti a munkafelületemet amikor kilépek?

A korai 1.4.x-es verziókban, automatikusan meghívta a .workspace_state fájlt kilépéskor, és beleírta a kilépéskor működő programokat. Ez mentette el a képernyőd akkor, amikor kiléptél és akkor amikor újra beléptél, hasonló képernyőt találtál. Ez a tulajdonság volt az alapértelmezett ezekben a verziókban.

Az 1.4.5.55N6 verzióban, ez a tulajdonság nem volt alapértelmezésben beállítva. Neked kellett változtatni a configure.h fájlt mielőtt lefordítod azt, természetesen csak akkor, ha meg akartad változatni az alapbeállítást.

Ezen kívül manuálisan el kell készítened a .workspace_state fájlt a home könyvtárad ~/GNUstep/Library/AfterStep/ könyvtárában. Ez egy egyszerű szöveges fájl, amit segítségül hív a program indításkor, beleértve az ablak méretei (helyzetét) is. Ezt a fájl kerül beolvasásra ha létezik, de csak akkor fog újraíródni, ha a szükséges beállítást elvégezted fordítás előtt.

A .workspace_state tulajdonság is egy fordítási opció az 1.5-ös verzió fordítsakor.

8.9 A startmenüm nem frissült újraindítás után. Miért?

Ki kell választanod a "Desktop/Update startmenu" (1.5-ös verzió) vagy "Quit/Update" (< 1.5) a startmenüben. Ez ki fogja javítani a problémádat.

Előző Következő Tartalomjegyzék