Előző Következő Tartalomjegyzék

7. AfterStep Alkalmazások ("as-apps") beállítása.

7.1 Mi a különbség as-alkalmazások és modulok között?

A modulok részei az AfterStep-nek, és az AfterStep által kerülnek elindításra. Ezek nem futnak máshol. Az As-alkalmazások, mások, mivel ezek futtathatóak más ablakkezelőkből is.

7.2 Hátteret szeretnék adni a xiterm-nek

Először is ehhez természetesen a xiterm-et le kell fordíttatni. A xiterm alap konfigurációja nem engedélyezi a háttérképek alkalmazását. Neked kell átszerkesztened a xiterm.h fájlt (a xiterm/src/ könyvtárban van ez) fordítás előtt ahhoz, hogy ez használható legyen: változtatsd meg a következő sort

/*#define XPM_BACKGROUND*/

Változattás után így kell kinézzen:

#define XPM_BACKGROUND

Miután meggyőződtél arról, hogy megfelelően lefordítottad és telepítetted a xiterm-et, egyszerűen csak hozzá kell adni a következő változatást "-kép {a kép elérési útja}".

7.3 A xiterm-et akarom indítani login shell-ként.

Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, be kell állítanod a compile-time beállítást az UTMP_SUPPORT számára. Ez a rész a xiterm.h vége felé található meg. A helyes beállításhoz minden géphez más-más változatot kell csinálnod; csak olvasd el a leírást figyelmesen, és akkor beállítást helyesen fogod elvégezni.

7.4 Hogyan lehet átlátszó xiterm-et csinálni?

Sehogy. Ez sajnos nem lehetséges. Az "transparent" (átlátszóság) efektet jelenleg az *term programoknál (xiterm, rxvt, whatever) csak a háttérkép munkafelületen történő beállításával lehet utánozni. The user carefully lined up the *term so that the pixmaps appeared to be the same ones.

Az Eterm újabb verziójának van "transparency" (átlátszósági) opciója. Ha ezt akarod használni, akkor remélhetőleg van pár millió extra CPU teljesítményed elfekvőben! Az átlátszó jelenlegi Eterm, csak beolvassa a hátteret, és megpróbálja abból az Eterm mögé eső részt a megfelelő helyen tartani közt tartani a határoló vonalak között. Ez csak akkor működik, ha az esetroot-ot használod (fogalmam nincs mi ez), vagy az 1.5-ös új sorozatú pager-t használsz. Az Eterm-hezúj pager tartozik. Azonban, az Eterm-hez még be kell szerezned a szükséges könyvtár fájlokat.

Ezt a programot roottail-nak hívják, mivel ez üzeneteket küld a root ablakba. Ez hasznos, például akkor, ha te látni akarod /var/log/messages üzeneteit anélkül, hogy egy másik xterm ablakot nyitva tartanál ennek.

7.5 Gondjaim vannak az asmix-el vagy asmixer-el és a Wharf-al

Ez az 1.4.4-es AS-re jellemző. Ez a változat csak az asmix-et tartalmazza, az asmixer-t nem. Beszerezheted valamelyik asmixer-t és telepítheted azt, vagy használhatod csak az asmix-et. Ha az asmix-et használod, győződj meg arról, hogy a Wharf-ban ez helyesen van-e beállítva. Esetenként, nem következetesen van megjelenítve: "asMix"-el van jelölve a Wharf fájlban, ami megegyezik az "asmix" fájlal.

A későbbi verziókban javították ezt a hibát, ezért használhatsz "asmix"-et a Wharf fájlban. A csoport neve maradt "asMix", ezért az "asMix"-et kell használnod az adatbázis fájlban, ha alkalmazni akarod az asmix opciót.
 

7.6 Frissítettem az AfterStep-et, és az as-alkalmazásaim viccesen látszanak a Wharf-ban.

Ez azért van, mert a "Swallow" és "MaxSwallow" kulcsszavak változtak a Wharf konfigurációjában. Nézd át a Wharf részt, a fentiekben.

7.7 Hogyan tudom használni az asmail-t?

Az Asmail ellenőrzi a leveleidet. Beállítani az asmail konfigurációs fájlal lehet, amit a többi AfterStep konfigurációs fájl mellet találhatsz meg. (Az 1.5-ös verzióban, az /usr/local/share/afterstep könyvtárban található.) A fájl eléggé jól magyarázza azt, hogy mit és hogyan lehet beállítani.

Az asmail a leveleket csak a helyi rendszeren ellenőrzi. Ha csatlakozva vagy más rendszerekhez, és NFS-t használsz, ellenőrizni tudod a leveleket azokon a rendszereken is. Ha a kapcsolat PPP-n vagy SLIP-n keresztül történik, akkor a programot úgy használhatod mint a fetchmail-t a leveleid eléréséhez. Ilyenkor, az asmail figyelmeztetni fog az érkező levelekre.

7.8 Mi az ascp?

Az Ascp, mondhatnánk 'AfterStep Control Panel' olyan program, ami segíti az AfterStep konfigurációját, az NEXTSTEP beállító paneljét imitálva. Ez valóban nagyon könnyűvé teszi az AfterStep a hagyományosan kézi beállítások végrahajtása nélküli módosítást a konfigurációs fájlokban. Erről további információkat az alábbiakban találhatsz. Figyelmesen olvasd el az itt leírtakat.

A 0.9-es ascp verzió óta Tcl/Tk-t és TkStep-et használ, ami át fogja írni a steprc fájlt .only-ra. A 0.9-es verziótól kezdődően, az ascp felhagyott a Tcl-alapú szemlélettel. Az új ascp teljes mértékben a GTK+-on alapul. A jóval későbbi verziók (relatív) az 1.1.1-es GTK+-n, és az 1.1.2-es verziójú glib-en alapulnak.

FIGYELMEZTETÉS: Az AfterStep nem használja a .steprc-t az 1.2 verzió óta, tehát ha te régebbi Tcl-alapú ascp-t használsz , az AfterStep-et kompatibilis módban fogod tudni futtatni:

 afterstep -f {yeoldsteprc}

7.9 Megpróbáltam telepíteni a TkStep-et, de ez nem működik a TkStep-pel és Tcl7.6-al

Ez az a verziója a TkStep-nek ami feltehetőleg működik a Tk 7.6-al, de nem láttam ilyet sehol sem működni. A legjobb megoldás a frissítés: a TkStep későbbi verziói biztosan működnek a Tk8.0-al; további információkat találhatsz erről az alábbiakban is.

7.10 Miért nem fut az ascp a gépemen?

Ez attól függ, hogy az ascp melyik verziójáról beszélünk. A régi ascp-hez az TkStep kellett. A TkStep a Tk egy verziója, amit Alfredo Kojima készített(kojima@inf.ufrgs.br), és jelenleg Oliver Graf (ograf@fga.de) és Steve Murray (stevem@eng.uts.edu.au) kezel; ez a Tk a NEXTSTEP felületét és tulajdonságait kölcsönzi, és az eszközök tartalmaznak néhány új widget, font és szín beállítást. Ez letölthető a http://www.fga.de/~ograf/TkStep.shtml , vagy a  http://touchwood.ee.uts.edu.au/TkSTEP/TkSTEP.html oldalakról. Ezen ascp verziók nem működnek együtt az új konfigurációk mindegyikével (azaz az 1.2 utáni verziókkal), tehát neked nem kell aggódnod emiatt. A későbbi TkStep változatok Tcl/Tk bázisú ascp verziót tartalmaznak, ezért neked szükséged lesz egy patch-re. Ezt Steve Murray oldaláról tudod letölteni: http://touchwood.ee.uts.edu.au/TkSTEP/fixes.html. Ezek csak a 0.8-as és a 0.8-SE verziókkal működnek, de a 0.8.4-el már nem. A Tk 8.0 használat előtt be kell szerezned ezeket a patch-eket, vagy a .steprc fájlod hibásan fog működni.

Az ascp új verziója, ami nem függ a TkStep-től most már beszerezhető. Ez a 0.9-es ascp, amit gtk+-ascp-ként ismernek. Az új verzió csak az újabb-stílusú konfigurációkhoz létezik (nem .steprc-s verzió). A későbbi verziók GTK+-on alapulnak. Ezt a verziót a http://hubble.colorado.edu/~nwanua/htmldir/ascp.html oldalról szerezheted be. Mindkét program és site Nwanua Elumeze (nwanua@colorado.edu) felügyelete alatt áll. Az ascp saját oldalán, még szó van arról, hogy melyik GTK+ verzióra lesz szüksége az ascp adott verziójának, és tartalmaz linkeket is oda, ahol ezeket meg is találhatjuk.

7.11 Használhatok Window Maker-es applet-eket az AfterStep-ben?

Igen. Ez többé-kevésbé lehetséges, kivéve a WM alkalmazásokat, amik nem jeleníthetőek meg jól a Wharf-ban. A Swallow és MaxSwallow funkciók változtatása a Wharfban lehetővé tette a WM appletek alkalmazását a Wharf-ban.

Előző Következő Tartalomjegyzék