Előző Következő Tartatlomjegyzék

6. Modulok

6.1 Hogyan tegyük sokszínűvé a képernyőt a Wharf-al/Pagers-al?

Ez valóban egyszerű. Ehhez rendelkezned kell egy saját, más névvel rendelkező Wharf fájlal, és csak ezt kell konfigurálnod ezzel a névvel. Például, ha linket készítesz a Wharf-hoz a MyWharf-tól (Gépeld be "man ln" a parancssorba ahhoz, hogy megtudhasd, hogy hogyan készíthetsz linket), add hozzá a következő tartalommal rendelkező sort a Wharf konfigurációs fájlhoz (vagy a .steprc új részéhez): ~/GNUstep/Library/AfterStep/mywharf.
A fájlnak a következő sorokat kell tartalmazmia:
       *MyWharfAnimate
       *MyWharf "label" Icon.xpm Exec "something" something
Ezt ugyanígy a Pager esetében isel lehet végezni. Annyi az eltérés, hogy az alap pager fájl már tartalmaz néhény plusz beállítást, így a *WPager, *XPager, *YPager, és *Zpager beállításokat. Használj linkeket az említett módon (és töröld a comment (#) jelet a szükséges sorok elől).

Az újabb verziókban át kell szerkesztened az adatbázis fájlt is: a Wharf másik nevével.

Megjegyzés: Kétségkívül, a megfelelő útnak látszik a Wharf konfigurációs fájl kapcsolása a Wharf2 nevűvel, (a példában néhány karakter azonos az eredeti névvel) de ez nem fog működni: a program az eredeti modulra fog gondolni, és ez okozza a problémát. Használj, egy jól megkülönböztethető nevet. Próbáld ki például a MyWharf nevet.

A későbbi AfterStep verziókban, amelyek a GoodStuff eltérő verzióját tartalmazták; ezt az változatot Zharf-nak hívják. Ez képes volt használni eltérő méretű gombokat, és az ikon neveket. Ezt az alap konfigurációval tudod elindítani a startmenüből (lásd "Modules" alatt). A Zharf konfigurálása hasonlóan egyszerű a Wharf-hoz.

6.2 Hogyan tudom beállítani az asclock (órát) a Wharf-ban?

Először is, az AfterStep 0.98 beta 4, vagy későbbi verziójára van szükséged. Ezek tartalmazzák a MaxSwallow opciót. Ilyenkor, a következő sort kell a wharf, vagy a .steprc fájlba betenned, ha azt használsz:
         *Wharf asclock nil MaxSwallow "asclock" asclock -12 -shape &
Ha kicseréled a '-12'-t '-24'-el akkor 24 órás időkijelzésed lesz..

6.3 Hogyan tudom beállítani az asclock-ot kevesebb színűre?

Telepítés után futtasd a configure parancsot, ami az asclock konfigurálást fogja alapértelmezésben elindítani. Egyébként, menj a modules/asclock könyvtárba és kövesd az alábbi lépéseket:
  1. Futtasd a következőt parancsot: sh configure
  2. Néhány menü fog megjelenni, amik a következő kérédeket tartalmazzák: alapértelmezett nyelv a dátumokhoz (yes, ha változtatni akarsz!) és a felhasznált színek száma. Itt lesz egy olyan lehetőség, hogy 2-bites színeket állíts be, ilyenkor az asclock csak 4 színt fog használni, de ez már viszonylag jól néz ki.
  3. Kész. Most fordístd az asclock-ot a szokásos módon.
(Az én RedHat-omban ezt nem találtam meg!*)

6.4 Miért mutat az asclock rossz időt?

Ez általában Red Hat Linux telepítésekor történhet meg. Ilyenkor a linkek hibásak lehetnek; ez egy általánosan ismert probléma (sajnos, mert én is tapasztaltam, főleg a régebbi verzióknál*). Ilyenkor csak link-et kell csinálnod az /usr/lib/zoneinfo és az /usr/share/zoneinfo fájlok között. Ha nem tudod, hogy hogyan kell linket készíteni, akkor próbáld meg begépelni a parancs sorba a következőt 'man ln'.

6.5 Mi az a MaxSwallow?

Az AfterStep újabb verzióiban (az 1.4.5-ös sorozattal kezdődően), a Wharf több átdolgozáson ment át amiatt, hogy más alkalmazások is használni tudják (a Window Maker). Ilyenkor a Wharf más felépítésű verziója található meg.

Az utolsó változat ebben a munkában az 1.5-ös verzió amit láthatsz. A régi "MaxSwallow" beállítás eltűnt, helyette a "Swallow" van. A régebbi "Swallow", ami méret meghatározásra szolgált, megszűnt. A "MaxSwallow" kulcsszó átméretezi a gombot a megfelelő méretűre. A másik a "Size" kulcsszó is átméretezi a gombot, és mellőz minden más beállítást.

6.6 Miért rossz a WharfAnimate?

Ez valójában két kérdés.

Először is az 1.4.4-ben, a WharfAnimate rossz volt. Ezt a hibát az 1.4.5.0-ás változatban javították ki.

Másodszor, néhány embernek az a baja az Animate-val, hogy túl lassú. Ezt a fordítás során lehet beállítani. A a configure.h fájl három sorában sorában lehet ezt beállítani; ezek gyorsíthatják fel az animációt. Az 1.5-ös verzió a következő beállítási lehetőségeket tartalmazza: WharfAnimateSteps, WharfAnimateStepsMain, WharfAnimateDelay. Ezek állítják be a wharf-ot, és a Wharf animációját. A régebbi konfigurációk esetén ez t valóban csak fordításkor lehetett beállítani, de ezek az új lehetőségek jóval könnyebbé tették a módosítást.

6.7 Akármit hozzá tudok adni a Wharf-hoz?

Köztudott, hogy a Wharf különböző eszközeivek segítségével milyen kellemessé lehet tenni a felületet, de csak akkor, ha az adott program nem fut. Ezt miért nem tudja csinálni?
Ez egy nagy küzdelem, ami a kezdetektől tart mindmáig. Hacsak te magad el nem készíted, és el nem postázod nekünk a megoldást.

Sorozatosan vannak viták ezekről a témáról.

Néhányan azt remélték a az AfterStep-től, hogy hasonlítani fog az eredeti NEXTSTEP változathoz, mások pedig azt, hogy átfogóbb lesz, és a konfigurálása is látványosan változni fog.

Jelenleg a Window Maker az eredeti NEXTSTEP követője, amíg az AfterStep megy a saját útján. Emiatt konfugurálásuk is eltérő.

Emiatt kérlek küldj egy üzenetet a megfelelő levelező listára, ahol részletesen leírod nekünk azt, hogy mit szeretnél csinálni; vagy talán az jobb megoldás, ha elküldöd a megfelelő programot, vagy programrészt.

6.8 Tehetek alkalmazásokat könyvtáron belülre?

Ezt csak akkor tudod megtenni, ha az általad alkalmazott verzió az 1.4.5.55N2-es vagy későbbi.

6.9 Lehet könyvtár a könyvtáron belül?

Igen. Az 1.5-ös verzióban, lehetnek belső könyvtárak. Csak a belső könyvtár beállítása egyezzen meg a saját könyvtáron belül.

Csak az 1.5-ös verzióban, you could not nest folders. Thadeu Penna (tjppenna@aol.com) cleverly worked around this limitation by creating a folder which calls another Wharf:

Az én megoldásom ez volt: Egy Wharf gomb meghívja a Pier-t (második Wharf-ot). Ezen a módon készíthetsz egy következő szinted. A hátránya az így használt Pierben levő gomboknak az, hogy kell egy rövid szkript ami meghívja a programot, és bezárja a Pier-t. A geometriáját elég könnyű meghatározni. Én a következőt használtam, az első gombnak a Pier-ben, megfelel a Wharf valahányadik ikonjának, ilyenkor a könyvtárat mint új szintet látjuk. Ez egy kicsit lassúbb mint amikor csak a Wharf-ot használjuk. (Ehhez a részhez van egy kis kiegészítenivalóm*)

6.10 Használhatok két oszlopot a Wharfban?

Igen, az 1.5-ös verzióban. Használd a WharfColumns beállításást. A WharfColumns régebben hibásan működött, de mára már javításra került.

6.11 Miért nem találom a Wharf man oldalát?

Írd "Wharf"-nak kereséskor, és ne "wharf"-nak.

6.12 Mi a bajuk az egér gomboknak a pager-ben?

Az 1.4.5.55-ben, a bal és középső egér gomb kapcsolata megcserélődött, mert a Red Hat ezt kérte. Néhány felhasználó erősen nehezményezte ezt a megegyezést, ezért ez nem maradt fenn. Az 1.5-ös verzió visszatért a régi beállításokhoz.

6.13 Hogyan tudok több/kevesebb/nagyobb képernyőket készíteni?

A Pager modul az utolsó AfterStep verzióban nagyon hajlékonnyá vált. Teljesen egyénire konfigurálhatod a képernyőn történő megjelenést, és ott oda teheted, ahova csak szeretnéd.

Az aztal beállításához a base.{saját színmélységed}bpp nevű fájlt kell átszerkesztened annak megfelelően, hogy milyen méretű képernyőt szeretnél. A "2x2"-es jelölés "két osztás szélességet, és két osztás magasságot" jelent.

A képernyők számának változtatásához két dolgot kell tenned. Először, meg kell változtatnod a pager meghívását az autoexec fájlodban. A szintaktikája Pager-rel kezdődően "Pager {első asztal} {utolsó asztal}", ahol az első mindig 0. Így, ha két képernyőt akarsz, a következő sornak kell lennie az autoexec fájlodban:


Module  "I"     Pager 0 1

Ezen kívül még a comment jelet ki kell venned, vagy törölnöd az extra képernyő beállításokat a pager konfigurációs fájlodból.

A Pager helyzetét bárhova teheted a képernyődön, a "*PagerGeometry" érték megadásával. Ez mindig az X alapértékeket használja.

A Pager megjelenítheted függőlegesen, és vízszintesen. Csak a "*PagerRows" és a "*PagerColumns" értékeit kell megváltoztatnod.

Fontos megjegyezni, hogy a pager konfigurációs fájl az 1.5-ös verzióban megváltozott, tartalmaz új funkciókat is. Ezért ne használd fel a régi pager konfigurációdat, de az újhoz felhasználhatod alapként.

6.14 Rendben, de hogyan tudom a pager-t teljesen kikapcsolni?

Meg kell szabadítanod az autoexec fájlt a pager-től, törléssel (vagy kiemeléssel # *).

Pager-t a Wharf-ban is meg lehet jeleníteni. Az 1.5-ös verzióban, ez már a Wharf egyik könyvtárában található meg. Használd a  "MaxSwallowModule" beállítást.

6.15 Hogyan engedélyezhetem a hangot az AfterStep-nek?

Először is állítsd be a szükséges hardvereket a kernelben, és ezután fordítsd le azt, a hang eszközökkel. Ellenőrizd le, hogy működik-e, a következő parancs parancssorba gépelésével:
cat [valamilyen au kiterjesztésű fájl] > /dev/audio
Ezután szerkeszd át a ~/GNUstep/Library/AfterStep/audio fájlt. Itt a következő sorokat kell látnod (ha nincsnek ott akkor tedd oda be őket):
         *AudioPlayCmd /usr/bin/showaudio
         *AudioDir /usr/local/share/afterstep/desktop/sounds
         *AudioDelay 1
Tehát, ha ezek nincsenek ott akkor tedd be őket oda. Ellenőrizd, hogy az AudioPlayCmd egy létező program-e a gépeden, és azt hogy az általad használni kívánt hangok az /usr/local/share/afterstep/desktop/sounds/ könyvtárban megtalálhatóak-e (vagy állítsd be a szükséges könyvtárat).

Ezután a fájlban a következőhöz hasonló tartalmú sorok lesznek láthatóak:

         #*Audio startup gong.au
Egyszerűen csak törölni kell a comment (#) jelet a sor elején és, ha gondolod beállíthatsz más au fájlt az indításhoz. A formátum a következő:
       *Audio [esemény] [hang]
Ezután a következő sorokban levőknél is beállíthatod ugyanezt, és új harang és fütty hangokat adhatsz az AfterStepnek.

Az AfterStep néhány verziójában, ez a hang alapértelmezésben ki van kapcsolva. Két lehetőséged van ennek módosítására. Az első a "Start" menüben, kattints a "Modules" gombra, és ezután az "Audio"-ra. A másik lehetőség az Audio module beállítása a saját autoexec fájlodban. Csak ezt a sort kell beírnod az autoexec fájlodba:

        Module  "I"     Audio
Az Audio module kétségtelenül rossz néhány verzóban, de senki sem tudja miért. Mielőtt megkérdeznéd: Miért nem működik az Audio? előfordulhat, hogy egy régebbi verziót használsz: minden jelenlegi verzióban helyesen működik ez az eszköz. Ha ezután is problémáid vannak, és figyelmesen elolvastad a következő instrukciókat, fel kell tenned a kérdést levelező listán is.

Légy elővigyázatos az Audio modul konfigurálásakor néhány változtatás esetén. Amikor az AfterStep verzióját váltasz, és az Audio nem működik helyesen, ellenőrizd le a régi konfigurációt, mielőtt kérdéseket tennél fel.

Végül, ha olyan hibaüzenetet kapsz, hogy hibás az elérési út, ellenőrizd a saját base.{sajátbppszámú}bpp fájlt. Az AudioPath-ot használja a fájl, a bázisfájlok beállítására, de ezt most az Audio module fájlban kell beállítani. A változás az 1.4.5.0-ás verziótól jelent meg; de történetesen az 1.4.5.0-ben az AudioPath beállítása a base fájlban történik. Végezd el a szükséges beállításokat, és a hiba meg fog szűnni.


Előző Következő Tartalomjegyzék