Előző Következő Tartalomjegyzék

5. Ikonok, rajzok és képek

5.1 Ikonok nem maradnak meg

A régi AfterStep-ben, a Wharf által használt ikonok nem engedélyezték az átlátszó ikonokat; bár ez most is előfordulhat. Tedd átlátszóvá a pixeleket, és helyesen fog működni.

A mostani AfterStep verziók javították ezt a gondot, lehetővé téve az olyan ikonok használatát a Wharf-ban, amelyek pixeljei nem átlátszóak. Frissítsd a régebbi verziót.

5.2 Colormap issues

"Igen, (Andrew) ismerem a hibás "színek" alkalmazásának problémáját. Nem tudok segíteni annak aki hibásan állítja be az X-et és a Linux-ot."

Amikor az AfterStep-et futtatom, néhány ikon a nem jelenik meg a button bar-on. Ha ezt hívom be először, akkor az lesz a legfelső, de ha bármelyik másikat akkor nem. Amikor a Netscape-et használom, a színek megbolondulnak. Mi a rossz?

Valószínűleg te 256 színt (8bit) használsz a képernyőn. Egyszerűen szólva ez annyit jelent, hogy kevesebb színt használsz a képernyőn, mint amennyit a Wharf-on időnként, ilyenkor kevesebb színt kell használnod az alkalmazásokban és az ikonokban is. Megoldásként azt ajánlom, hogy frissítsd a videókártyád, vagy használj kevésbé színes ikonokat (kisebb színmélységűeket). A Netscape-nél, futtasd a 'netscape -install' parancsot. Ez ki fogja javítani a szín-beállításokat olyanra, amilyenre azt szeretnéd. Ezt követően az eredmény láthatóvá fog válni akkor, amikor az egeredet a Netscape ablak fölé húzod. Te döntöd el, hogy ezt a megoldást akarod-e használni.

Egy lehetőség az is, hogy az AfterStep-et a Wharf nélkül futtatod. Ezzel lecsökkentheted a mindenkor használt színek mennyiségét.

A legjobb megoldás az, hogy ha kis színmélységű ikonokat használsz; Ilyeneket nagyon jó választékban találsz (ezek mindegyike csak 21 színt használ) a következő oldalon: http://the-labs.com/AfterStep/.

Ha az asclock-ot használod, akkor azt konfigurálnod kell azt kevesebb színhez. Nézd meg az alábbiakban.

Az 1.4-es verzió óta, az AfterStep használ config. fájlokat, amik "8bpp"-vel végződnek 8 bites képernyő esetén kerülnek alkalmazásra, és ezek a kevés színt tartalmazó ikonokat használják az icon/8bpp könyvtárból. Módosíthatod ezeket a fájlokat annak érdekében, hogy még kevesebb színt használjanak.

Az xscreensaver-t nem tudom jól használni AS alatt a saját colormap-ommal.

Eddig, nem volt megoldás erre a problémára. Ez azért van így, mert az AfterStepnek nincs ilyen monitor kezelője. Ehhez hasonló problémákat, jobbára Sun-okon találhatsz. Legjobb tudásom szerint: Gerhard den Hollander (gerhard@jason.nl) dolgozik ezen  problémán.

5.3 Az ikonok eltűnnek a Wharf-ból. Mi a hiba oka?

Ilyenkor túl sok színt használsz. Ebben az esetben célszerű frissítened a videókártyád egy olyanra, ami elbír ennél nagyobb színmélységet (pl. 16 bpp-t vagy magasabbat) is, vagy használj kevesebb színt tartalmazó ikonokat.

5.4 Hogyan tudok átlátszó pixeleket tartalmazó ikonokat csinálni?

Általában ilyenkor nem tudsz mit tenni: ezek használatához frissítened kell az AS verziódat. Ha ezt nem teszed meg, akkor valószínűleg gondjaid lesznek. Az xpm (rajz fájl formátum*) egy egyszerű szöveges fájl. Ennek következtében a szükséges kép szerkesztő szoftver lehet a vi (vagy más szövegszerkesztő). Ha tudtosan szerkeszted az xpm fájlt, akkor igen szép és egyszerű rajzokat tudsz készíteni. A fájl alján a képeded megjelenítendő elemek (karakterek) vannak felsorolva. A tetején, pedig a színek vannak felsorolva, annak megfelelően, hogy mely karakternek, mely szín felel meg.

Két lehetőség átlátszó képek készítésére:

  1. Változtasd meg a pixelek jelenlegi színét átlátszóra: Egyszerűen keresd meg azokat a karaktereket amelyeket átlátszóvá akarsz tenni, és menj vissza fel a fájl elejére és keresd meg a hozzájuk tartozó pixel beállítást a listában. Változtasd meg az itt lévő szín kódot ( a szám elé kell egy #) None-ra. Mensd el és kész is.
  2. Készíts egy új átlátszó képet: Szerkeszd át fájban felül található szélesség/magasság/szám értéket tartalmazó sort a szín/elem aránynak leginkább megfelelő értékűre. Növeld a meg színek számát egyel (harmadik érték). Ilyenkor a pixel lista és a szín értékek sorához ezt kell beírni:
  3.                c None
    Ahol a 'c' karakter szerepel, ott nem fog semmilyen más szín szerepelni (átlátszó lesz). Mentsd el a fájlt és ennyi.
Ha egy kicsit bizonytalan vagy, tedd az xpm fájlt az AfterStep disztribúciód ikon könyvtárába ahhoz, hogy láthatóvá tegyed.

A Wharf ikonnok helyes mérete, 48x48 pixel. Használhatsz ennél nagyobb ikonokat is, ezeket is helyesen jeleníti meg a rendszer, egészen 64x64-es méretig, ami a Wharf gombok alapértelmezett mérete.

5.5 Hogyan tudok saját XPM-eket csinálni?

Lásd az előző kérdést. Vagy, ha te xpm-et akarsz konvertálni a compressed (tömörített) fájlból, próbáld használni az átalakításra az xv-t vagy a Gimp-et.

5.6 Hol találok "cool" képeket a Wharf háttérhez?

Egy tucat oldalon, szétszórtan az Interneten találhatsz jól használható rajzokat. Néhány jó linket találhatsz kiindulásként a hivatalos AfterStep oldalról.

5.7 Valamelyik program miért nem működik 16bpp-es színmélységgel?

Néhány 8bpp-s program nem működik olyan felületen, amelyik nem engedélyezi a PseudoColor megjelenítés használatát. Néhány Pc-s X Szerver TrueColor színmélység használatakor nem alkalmazza a PesudoColor megjelenítést. Megveheted az SGI-t. Vagy egyidejűleg két X szervert is futtathatsz Linux alatt.

Az alábbiakat a SGI felhasználók tudják használni a megfelelő színmélységben :

Egyetlen dolgot kell beállítani az X-nek a /usr/lib/X11/xdm/Xservers fájlban. A következő sor Tim Buller (buller@math.ukans.edu) munkája

:0 secure /usr/bin/X11/X -bs -c -nobitscale -visid 0x34
Ahol a Visual ID 0x34 (nézd meg az xdpyinfo-t ):
  visual:    visual id:    0x34
    class:    TrueColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff, 0xff00, 0xff0000
    significant bits in color specification:    8 bits

5.8 Miért nem csinál valamit az xv 16bpp-s színmélységnél?

Az xv 16bpp-ben három ok miatt nem hajlandó megcsinálni dolgokat. Először is, nem tudja rögzíteni az elemeket a képernyőn. Másodszor, ha az xwd-s képernyőkivágatot meg tudod jeleníteni a képernyőn, és azt xv-vel nem tudod megjeleníteni, próbáld az xwud-t használni. Harnadszor, ha 24bpp színmélységű képet akarsz megjeleníteni meg a képernyőn, és nem képes leegyszerűsíteni azt 16bpp mélységre, elrontja a képet. Ilyenkor Gimp-et, vagy xli-t kell használnod..

5.9 Miért nem változnak az ikon-nevek akkor, amikor az alkalmazások megváltoztatják azt?

Sajnálom, de az ikon nevek csak az AfterStep 1.1 óta változnak. Frissíts.

5.10 Miért nem jelenik meg valamelyik alkalmazáshoz ikon?

Definiálnod kell a megfelelő ikont az adatbázis fájlban. A legjobb megoldás erre, az hogy meghatározol egy alapértelmezett ikont az "ismeretlen" programok számára. Az utóbbi AfterStep verziókban, az alábbiak szerint teheted meg ezt az adatbázis fájlban:
Style   "*"             Icon Ismeretlen.xpm

5.11 Miért rossz a háttér?

A korai AfterStep verziókban, a háttér betöltését induláskor egy handler végezte a .steprc fájl beállításainak megfelelően. Az 1.4-es verzióig csak XPM-eket lehetett használni, az 1.4.4 lehetővé tette azt, hogy jpeg fájlokat is be tudjunk olvastatni más programmal. A szükséges programot fordításkor kell definiálni a configure.h fájlban. Szerkeszd át a megfelelő konfigurációs fájlt, hogy a megfelelő elérési úton található kép néző programot használja, és fordísd újra az AfterStep-et.

Az alapértelmezett program az xli. Néhány ember nem ezt telepíteti a rendszerére, ők általában az xv-t használják. Ennek kiválasztását a fordításkor szükséges elvégezni. Ezenfelül a Pager néhány disztribúcióban hibás, ezért a jpeg-t betöltő alkalmazás nem mindig működik helyesen itt.

A beolvasott hátteret az asetroot modul kezeli. Ha nem használsz asetroot-ot, akkor a háttéret nem lehet behívni. Ebben az esetben, egy háttér beolvasó program hívást kell tenned az autoexec fájlba.

A jpeg és png fájlok a memóriába történő beolvasásukkor nem kevés memóriát vesznek el a rendszer többi eszközétől; ezek csak a disk-en foglalnak kevés helyet!


Előző Következő Tartalomjegyzék