Next: A HTTP alkalmazás Up: A pop3 alkalmazás Previous: A pop3 alkalmazás   Tartalomjegyzék


4.5.1        A POP parancsok

Hasonlóan, mint az SMTP protokollnál, a POP3 protokollnál is egyfajta beszélgetés zajlik a kliens és a szerver között. A kliens parancsokat küld a szervernek, míg a szerver válaszokat küld a parancsokra. A POP3 protokollt az RFC 1939-ben írják le. Itt a parancsok közül néhányat mutatok be:

USER userid – Itt kell megadni a felhasználó nevét, ami az E-mail címben a @ előtt áll (pl. misokaz@mailbox.hu esetén a misokaz a felhasználó neve). A szerver visszajelzi, ha minden rendben van.

PASS password – Itt kell a felhasználó névhez tartozó jelszót megadni. (Sajnos a teljes kommunikáció nyílt, így bárki elolvashatja a jelszavunkat.) A szerver visszajelzi, ha minden rendben van, és azt is, ha nem volt jó a jelszó.

LIST – Ennek hatására a szerver egy listát küld a felhasználó postafiókjában tárolt levelek sorszámáról és méretéről.

RETR message_number – Ezzel az utasítással lehet egy adott sorszámú levelet lekérni a postaládából. A levél nem törlődik a postaládából. A beérkező üzenetet a szerver egy „.”-tal (pont) zárja.

DELE message_number – Ennek hatására a szerver törli a megadott sorszámú levelet a postaládából. A szerver visszajelez, ha minden rendben.

QUIT – Ezzel az utasítással a kliens megszakítja a kapcsolatot a szerverrel.

Hasonlóan az smtp-hez a pop3 szerverre is be lehet jelentkezni akár telnet-tel is pl. így:

telnet localhost 110     # Ennek hatására a mi gépünkön futó pop3 szerverre jelentkezhetünk be.

telnet localhost 25       # Ennek hatására a mi gépünkön futó smtp szerverre jelentkezhetünk be.

Természetesen csak akkor sikerül a bejelentkezés, ha a szerver működik. Ha már „bent vagyunk”, akkor a fent leírt utasítások használatával vezérelhetjük a szervert.


Next: A HTTP alkalmazás Up: A pop3 alkalmazás Previous: A pop3 alkalmazás   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.