Next: A POP parancsok Up: Hálózati alkalmazások Previous: SMTP parancsok   Tartalomjegyzék


4.5         A pop3 alkalmazás

A pop3 alkalmazás a POP (Post Office Protocol – Posta Hivatal Protokoll) harmadik verzióján alapul. A POP3 lehetővé teszi, hogy postafiókokat használjanak a felhasználók, amelyben tárolódnak a beérkezett mail-jeik, majd a kliens bejelentkezve a pop3 szerverrel letölthesse azokat a postafiókból.

Ennek akkor van értelme, ha a címzett felhasználó nincs mindig az Internetre kapcsolódva, hanem csak időnként kapcsolódik egy olyan gépre, amely állandóan kapcsolatban van az Internettel. Ha a felhasználó egy postafiókot hoz létre egy olyan gépen, amelyik állandóan elérhető az smtp-k számára, akkor a leveleit bármikor lehet részére kézbesíteni, amit a postafiók eltárol. Amikor a felhasználó csatlakozik az Internetre, akkor lehetősége van arra, hogy a megfelelő azonosítás után letölthesse a leveleit a postafiókjából.

A pop3 szintén egy klasszikus kliens-szerver alkalmazás. A pop3 a 110-es portot figyeli, hogy mikor érkezik a portra kérés. Amikor pl. egy levelező kliens bejelentkezik a pop3 szerverre, akkor a szerver bekéri a felhasználói nevet és a jelszót. Ezek helyes megválaszolása esetén a pop3 szerver lehetőséget biztosít arra, hogy a kliens program hozzáférjen a levelekhez.

4.5.1        A POP parancsok


Next: A POP parancsok Up: Hálózati alkalmazások Previous: SMTP parancsok   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.