Next: Az X Window grafikus felület beállításai Up: A RH6.2 installálása Previous: Felhasználók, jelszavak és azonosítási előírások   Tartalomjegyzék


3.1.15        Program csoportok, program csomagok, függőségek

A telepítésnek ahhoz a részéhez érkeztünk, amelyben pontosan megmondhatjuk, hogy mely programcsoportokat akarjuk telepíteni. A programcsoportok gyűjtőnevek, melyek olyan programokat takarnak, amelyek az adott gyűjtőnévben leírt témával foglalkoznak (pl. KDE – a KDE grafikus ablakmenedzserhez tartozó programok, X Window System – a Linux grafikus felületét megvalósító rendszer programjai, stb.). Gondoljuk végig, hogy mire akarjuk használni a számítógépet, és lehetőség szerint csak a szükséges dolgokat telepítsük a rendszerre. Ha olyan szolgáltatásokat is telepítünk (pl. NFS, FTP, NEWS, stb.), amelyeket nem akarunk használni, akkor azok csak felesleges és veszélyes biztonsági lyukakat okoznak a számítógép védelmi rendszerében. Ha valamit véletlenül nem telepítettünk, azt később is megtehetjük, és ha valami mégsem kell, akkor azt el is távolíthatjuk az „rpm” (Red Hat Package Manager), vagy valamelyik grafikus megfelelőjének (krpm, Gnorpm, stb.) segítségével.

25 . ábra Telepítendő programcsoportok kiválasztása

Ha a programcsomagokon belül is szelektálni szeretnénk a programokat, akkor ki kell jelölni a „Select individual packages” opciót. Ebben az esetben ezt az ablakot kapjuk:

26 . ábra Egyedi programcsomagok kiválasztása

A programcsomagok olyan fájloknak a halmazai, melyeket egy .rpm kiterjesztésű fájlba összecsomagolva kapunk. A csomagban olyan fájlok vannak, amelyek telepítését a Red Hat által kitalált csomagmenedzser a megfelelő helyre telepítve a telepített program azonnal használhatóvá válik. Mielőtt ezt a könnyített telepítési módszert a Red Hat kifejlesztette volna, azelőtt csak a ma is jól bevált .tar, .tgz, tar.gz, stb… kiterjesztésű programcsomagok voltak, amelyek a program forráskódjait tartalmazzák és a program futtatása előtt a programot le kellett fordítani a gcc fordítóprogram segítségével. A programcsomagok készítői mindkét esetben feltételezik, hogy a gépen már vannak bizonyos fájlok. Ezen fájlok hiánya esetén a program nem tud futni.

27 . ábra Nem feloldott függőségek listája

Ezek az ú.n. nem feloldott függőségek (Unresolved dependencies).  Ha egy programot .rpm csomagból akarunk telepíteni, akkor a program menedzser tudni fogja, hogy az adott program telepítéséhez milyen egyéb függőségben lévő programokat kell még telepíteni. Ha azokat nem jelöltük ki telepítésre, akkor ezeket a nem feloldott függőségeket, a következő ablakban jeleníti meg.


Next: Az X Window grafikus felület beállításai Up: A RH6.2 installálása Previous: Felhasználók, jelszavak és azonosítási előírások   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.