Next: Program csoportok, program csomagok, függőségek Up: A RH6.2 installálása Previous: Időzóna beállítások   Tartalomjegyzék


3.1.14        Felhasználók, jelszavak és azonosítási előírások

23 . ábra Felhasználók és jelszavak beállítása

Itt van lehetőségünk a rendszergazda (Root) jelszavának beállítására. Lehetőség szerint kis és nagybetűk és számok értelmetlen keverékét válasszuk, mert a Root az a felhasználó a rendszerben, akinek mindenhez joga van, vagy jogot szerezhet hozzá. A beírt jelszó helyén csillagok jelennek meg, így már telepítéskor sem olvasható le a képernyőről. A beírt jelszót meg kell erősíteni (confirm), mert előfordulhat, hogy nem pont azt ütöttük be, amit szerettünk volna. Ez a megerősítés nélkül nem derülne ki, és a rendszer telepítése után nem tudnánk Root-ként bejelentkezni.

Ugyanebben az ablakban lehetőségünk van felhasználók létrehozására is, de ezt itt nem kötelező megtennünk, mert később is létrehozhatjuk őket. A felhasználónak login nevet kell adni (a Root-nak nem kellett, mert az ő neve „root”), majd a felhasználó jelszavát (password) kell beírni a Root-éhoz hasonlóan kétszer. Végül megadhatjuk a login névhez tartozó teljes nevet, vagyis azt a megjegyzést, amelyben a felhasználó valódi nevét tüntetjük fel. Ez utóbbi nem kötelező a felhasználó létrehozásához. Az ablak alsó részén jól láthatóak a már létrehozott felhasználók.

Ha a későbbiekben be akarunk jelentkezni az operációs rendszerbe, akkor ezt vagy Root-ként a „root” login névvel és a hozzá tartozó jelszóval, vagy az itt létrehozott bármely felhasználó login nevével és jelszavával tehetjük meg. (Ahhoz, hogy a későbbiekben felhasználókat hozhassunk létre, Root-ként kell belépnünk, vagy a „su root” parancsot kell használnunk egy terminálon.)

A következő ablakban a hitelesítési beállítások a felhasználók jelszavairól szólnak. Az alap esetben a felhasználó jelszava maximum 8 karakterből állhat. Ha MD5 előírású jelszavakat használunk, akkor a jelszavak hossza maximum 255 karakter lehet. Ezt az opciót ajánlott engedélyezni.

A felhasználók neveit és titkosított jelszavait az /etc/passwd nevű fájlban tárolja az operációs rendszer, amely mindenki számára olvasható (de nem írható). Természetesen a jelszavak dekódolása nehéz feladat, de nem lehetetlen. Ezért találták ki azt az árnyék fájlt, melynek tartalma az /etc/shadow fájlban van. Ebben tárolja az operációs rendszer a felhasználók kódolt jelszavait, de ezt a fájlt csak a Root olvashatja. Ennek az opciónak a kiválasztása is nagyon ajánlott az operációs rendszer biztonságának érdekében.

24 . ábra Hitelesítési beállítások

Az utolsó lehetőség ebben az ablakban a NIS engedélyezése. A NIS a Network Information Service rövidítése. Ez egy olyan szolgáltatás a számítógépes hálózatban, amely az adott szolgáltató gépen (amelyik a NIS szolgáltatást nyújtja) tárolt felhasználók és jelszavak elfogadását engedélyezi a mi gépünkön. Másként fogalmazva, nem a mi gépünkön kell a felhasználók neveit és jelszavait tárolni, hanem azokat egy másik gépen tárolhatjuk a hálózaton. Ha engedélyezzük ezt az opciót, akkor két dolgot mondhatunk meg:

·         Melyik a Domain (vagy Workgroup) neve, ahol a szolgáltatást kell keresni;

·         Választhatunk, hogy megmondjuk a szolgáltató szerver nevét a Domain-ben, vagy automatikusan próbáljuk megkeresni azt (broadcast üzenetet küldünk a NIS szerver keresésére, amelyet a Domain összes gépe megkap, de csak a NIS szerver(ek) fognak válaszolni).


Next: Program csoportok, program csomagok, függőségek Up: A RH6.2 installálása Previous: Időzóna beállítások   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.